Kiyoh logo
100% startgarantie 144 locaties Inloggen E-Learning

Ongevallen verminderen en voorkomen in de bouw door VCA

Aug 02, 2019
VCA Nieuws

Wist u dat er jaarlijks nog zo'n 80.000 ongevallen in de bouw voorkomen in heel Europa? In de bouw wordt er dan ook vaak gewerkt in (potentieel) gevaarlijke situaties. Dit cijfer is uiteraard erg hoog, maar zou nog hoger zijn zonder nodige training. Omdat het in deze branche - letterlijk - van levensbelang is om de veiligheidsvoorschriften te kennen en na te leven, bestaan de VCA diploma's en certificaten.

Wat is VCA?

VCA is de afkorting van VGM (Veiligheid, Gezondheid, Milieu) Checklist Aannemers. Met een VCA diploma kan een werknemer of ZZP'er aantonen dat hij of zij een VCA-cursus heeft gevolgd en op de hoogte is van de veiligheidsvoorschriften- en regels. Zo kan er gewerkt worden op een veilige manier en kunnen zoveel mogelijk ongevallen worden voorkomen. Ook aannemers kunnen hun bedrijf laten keuren om een VCA certificaat te behalen.

Ongevallen in de bouw

De bouw is een branche met veel mogelijke gevaren. Zo wordt er vaak op grote hoogte gewerkt, zoals op kranen, stellingen en daken. Hierdoor is er vaak valgevaar. Verder vragen de materialen waarmee wordt gewerkt, ook om een groot veiligheidsbewustzijn. Ook met de machines kunnen er ongevallen gebeuren. Het is dus zeer belangrijk om gevaren te herkennen en te kunnen werken volgens de correcte regelgeving.

VCA in de bouw

VCA in de bouw is dus erg belangrijk om de veiligheid te garanderen. Bovendien wordt VCA diplomering en certificering op een groeiend aantal bouwlocaties verplicht gesteld. Zeker aannemers merken dat ze klussen mislopen als ze niet VCA gecertificeerd zijn.

In de VCA cursussen voor de bouw, wordt er aandacht besteed aan verschillende onderwerpen. Werknemers leren over wetgeving, voorschriften en richtlijnen, krijgen uitleg over procedures en het herkennen en vermijden van onveilige situaties. Verder krijgen werknemers uitleg over gezonder werken, het correct gebruik van machines en gereedschappen en meer.

Boek uw VCA cursus nú

Werkt u ook in de bouw? Schrijf u dan nu in voor uw VCA cursus bij VGMbox. Medewerkers kunnen hun cursus in groep of online volgen en ook voor bedrijfscertificering zit u bij ons goed. Wilt u uw kennis testen voor uw examen? Maak dan ons gratis VCA proefexamen!

VCA Locatie
133

locaties

VCA Garantie
100%

startgarantie

VCA Cursus Parkeren
Gratis

parkeren