Kiyoh logo
100% startgarantie 147 locaties Inloggen E-Learning

VCA certificaat

VCA certificering wordt steeds belangrijker. Bij VGMbox kan je je VOL VCA certificaat, VIL VCU certificaat of een Basis VCA certificaat halen.

Veilig werken op de werkvloer met een VCA certificaat

Veiligheid op de werkplek is van groot belang. Niemand zit te wachten op (blijvend) letsel dat wordt opgelopen tijdens het werk. Helaas zijn bedrijfsongevallen nog lang niet uitgebannen en blijft het risico op ongelukken over het algemeen groot. De aandacht voor de veiligheid op en rondom de werkplek, zowel bij werknemer als werkgever, is zeer belangrijk. Met een VCA certificaat ben je op de goede weg om de veiligheid te vergroten.

Met een goede opleiding en gedegen instructies is het mogelijk om het aantal incidenten en ongevallen fors te verminderen. Om die reden eisen steeds meer bedrijven van hun werknemers, onderaannemers en inleenkrachten dat ze over de juiste papieren beschikken. En die papieren bestaan uit een goede VCA cursus plus een VCA certificaat.


VCA certificaat, wat is dat?

VCA is een afkorting voor Veiligheid Checklist Aannemers, een hulpmiddel om ervoor te zorgen dat op en rond bouw- en werkplaatsen bepaalde veiligheidsmaatregelen worden genomen. De VCA checklist is eigenlijk een uitgebreide vragenlijst, waarmee de veiligheid wordt getoetst. Wanneer alle vragen uit de checklist positief kunnen worden beantwoord, ontvangt het bedrijf een VCA certificaat.

Dat klinkt echter een stuk eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Om ongevallen en incidenten te voorkomen, moet bij de meeste bedrijven namelijk veel worden veranderd. Daar kan dus de nodige tijd overheen gaan. Het implementeren van nieuwe veiligheidsmaatregelen gaat immers niet vanzelf. Daarnaast dient dus ook iedere medewerker, onderaannemer etc. de regels na te leven. Het VCA certificaat waarborgt een industriestandaard om veiligheid voor gezondheid én milieu te garanderen. VCA gecertificeerd zijn is dus voor zowel een bedrijf als voor de werknemers van het bedrijf van meerwaarde!

Inschrijven VCA Cursus & Examen

Schrijf je nu in!
VCA certificaat halen
VCA cursus volgen

VCA Certificaten in meerdere vormen

Om optimale veiligheid op de werkvloer of bouwplaats te garanderen, is het van belang dat zoveel mogelijk betrokkenen in het bezit zijn van een VCA certificaat. De eisen en voorwaarden zijn echter per groep verschillend. Daarom bestaan er ook meerdere soorten VCA certificaten. Welk VCA certificaat in welke situatie vereist/geschikt is, hangt dus af van de functie en de daarbij horende eisen.

B-VCA certificaat staat voor Basisveiligheid VCA certificaat, dat gericht is op operationele medewerkers van een bedrijf. Dan is er VOL-VCA certificaat, ofwel Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden certificaat. Deze verklaring is daarnaast ook bedoeld voor ZZP'ers. Ten slotte is er het VIL-VCU certificaat. Dat staat voor Veiligheid voor Intercedenten Leidinggevenden, bestemd voor leidinggevenden en intercedenten in de uitzendbranche. De VCA certificeringen zijn allemaal 10 jaar geldig.

VCA certificaat verplicht?

Een VCA certificaat is officieel niet verplicht, maar wordt wel een steeds belangrijkere factor bij werk op bouwterreinen of in fabrieken. Steeds meer opdrachtgevers en werknemers eisen dan ook van hun personeel dat zij in het bezit zijn van een VCA certificaat. VCA gecertificeerd zijn is namelijk een indicatie dat je voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid, die van overheidswege worden gesteld. In het bezit zijn van een VCA certificaat wordt dan ook steeds meer de norm.

De aannemer, opdrachtgever of werknemer kan daarbij aangeven op welk niveau het VCA certificaat geldig moet zijn. Het is overigens ook de opdrachtgever zelf niet per se verplicht om een VCA certificaat te bezitten. Wél is het van belang dat een veilige werkomgeving kan worden gegarandeerd. In de praktijk komt dat echter steeds vaker neer op het kunnen overleggen van een geldig bewijs.

VCA certificaat en pasje

Inschrijven VCA Cursus & Examen

Schrijf je nu in!

VCA certificaat kosten

De kosten voor het behalen van een VCA certificaat zijn afhankelijk van een aantal factoren. VGMbox biedt zowel een VCA Basis cursus, VCA VOL cursus als een VIL VCU cursus aan. Zowel VCA klassikaal als VCA online is de cursus beschikbaar. Je kunt de cursus direct inclusief een VCA examen boeken, maar kunt ook een los VCA examen boeken. Dit is handig als je voor je VCA herhaling opgaat.

Bij VGMbox kan je bijvoorbeeld kiezen voor een klassikale VCA Basis cursus, VGMbox beschikt over ruim 32 cursuslocaties in Nederland. Er is dus altijd een locatie bij jou in de buurt. Deze cursus dient 1 dag en wordt afgesloten met een VCA examen. De kosten hiervoor bedragen in totaal 235 euro.

Je kunt er ook voor kiezen om de VCA cursus online te volgen. Je bepaalt dan zelf waar, wanneer en op welk tijdstip je leert. Het examen dien je echter nog steeds op een van onze locaties te maken. Wil je alleen de online cursus volgen, dan kost dat 85 euro. Wil je ook een examen erbij boeken? Dit is mogelijk op 147 examenlocaties. Je betaalt voor het certificaat 154 euro.

Direct inschrijven om je VCA bedrijfscertificering te halen? VGMbox zorgt ervoor dat al jouw medewerkers het VCA certificaat eenvoudig behalen met een audiovisuele VCA training van VGMbox.

vca-kosten