Kiyoh logo
100% startgarantie 144 locaties Inloggen E-Learning

Haal jouw VCA certificaat (VCA diploma)

Ben je al bekend met VCA? Start dan vandaag nog met een cursus bij VGMbox of schrijf je direct in voor het VCA examen. Met 144 examenlocaties, 32 cursuslocaties en een uitgebreide online cursus haal je je certificaat waar en wanneer je maar wilt.
En bij VGMbox volg je de cursus ook nog eens tegen de beste prijzen.Wil je meer weten over het VCA persoonscertificaat (VCA diploma) lees dan verder.

VCA certificaat

Wat is een VCA certificaat?

Een VCA certificaat is een persoonlijk certificaat (of diploma) dat je behaalt als je het officiële VCA examen succesvol afrondt. Dat examen doe je nadat je de bijbehorende VCA cursus hebt doorlopen. In de cursus staan de aandachtspunten en werkmethodes van VCA centraal.

Is VCA een onbekende afkorting voor jou? Lees dan hier waar VCA voor staat en wat VCA inhoudt.

Waarom is het belangrijk een VCA certificaat te hebben?

Werk jij in een risicovolle omgeving? Bijvoorbeeld op een bouwterrein, in een fabriek of op een werkplaats. Of werk je met of bij installaties? Dan is het belangrijk dat je een VCA certificaat hebt. Met een VCA persoonscertificaat (VCA diploma) laat je zien dat jij veilig en gezond werken belangrijk vindt en bereid bent je aan regels en richtlijnen te houden.

Is VCA verplicht?

Het hebben van een VCA certificaat is officieel niet verplicht, maar wordt steeds vaker wel door bedrijven verplicht gesteld voor werknemers en ZZP-ers. Bedrijven moeten immers ook voldoen aan de richtlijnen van VCA. In bezit zijn van een certificaat (diploma) is dan ook steeds meer de norm.

Verschillende persoonscertificaten

Ben je uitvoerend medewerker? Dan is een VCA Basis certificaat voldoende voor jou. Heb je ook leidinggevende taken of ben je ZZP-er?, dan dien je een VCA VOL certificaat te hebben. VOL staat namelijk voor ‘Veiligheid voor operationeel leidinggevenden’.

In totaal zijn er drie persoonsgebonden VCA certificeringen. Bekijk ze hieronder. Wil je daarna direct een cursus volgen? Schrijf je dan direct in.

Twijfel je welke certificaat het best bij je past? Beantwoord een aantal vragen en ontdek het in de VCA keuzetool

Waarom VCA certificaat

VCA Basis certificaat (B-VCA)

Voor uitvoerend medewerkers

Onderwerpen:

 • Werkzaamheden goed voorbereiden
 • Werkzaamheden veilig uitvoeren
 • Beheersen van gevaren
 • Handelen bij ongevallen en incidenten

VCA VOL certificaat (VOL-VCA)

Voor leidinggevenden en ZZP-ers

Onderwerpen:

 • Werkzaamheden goed voorbereiden
 • Werkzaamheden veilig uitvoeren
 • Beheersen van gevaren
 • Handelen bij ongevallen en incidenten
 • Bevorderen van veiligheidsgedrag binnen bedrijven

VIL VCU certificaat (VIL-VCU)

Voor uitzendmedewerkers

Onderwerpen:

 • Inhoud VCA VOL
 • Gesprekken over VCA voeren

Voor intercedenten en leidinggevenden die personeel leveren aan VCA-gecertificeerde bedrijven. Of werken bij een VCU-gecertificeerde uitzendorganisatie

Kosten van het VCA certificaat (VCA diploma)

Je behaalt het VCA certificaat als je het officiële VCA examen succesvol afrondt.
Je kunt direct een los examen boeken. Dat is handig als je je huidige certificaat wilt verlengen. De kosten om een examen af te leggen bedragen 69,-.

Volg je liever een cursus voorafgaand aan je examen, dan heb je twee opties:

 • Volg de cursus online voor 154,- (inclusief examen op een van de 144 examenlocaties in Nederland).
 • Neem deel aan de klassikale cursus. Kies een van de 32 cursuslocaties in Nederland, volg de cursus en doe examen op één dag.

Bekijk het aanbod en ontdek welk certificaat het best bij jou past.

Hoe lang is een VCA certificaat geldig?

Heb je je VCA certificaat (diploma) behaald, dan is dat tien jaar geldig. Hierna moet je opnieuw examen doen om je certificaat te vernieuwen. Controleer eenvoudig tot wanneer jouw VCA certificaat geldig is in het VCA register.

Dit vinden onze klanten

Gratis VCA proefexamen

Benieuwd naar de opzet en werking van de VCA-examens? Doorloop dan nu een gratis proefexamen. Zo ontdek je hoe de examens opgebouwd zijn en werken en toets je direct of je klaar bent voor een officieel examen.

VCA bedrijfscertificering

Bedrijven kunnen een VCA bedrijfscertificering halen. Dat gaat verder dan het afleggen van een examen door de werknemers en leidinggevenden. De bedrijfscertificering is een managementsysteem waarmee veiligheid op de werkvloer wordt bevorderd. Denk aan het implementeren van veiligheidsmaatregelen en –procedures.

Er zijn verschillende bedrijfscertificeringen. Welke voor een bedrijf van toepassing is, is afhankelijk van de branche waarin een bedrijf actief is en/of de aard van de werkzaamheden van het bedrijf.

VCA wijzer

Het SSVV, Stichting Samenwerken voor Veiligheid, heeft de handige VCA-wijzer ontwikkeld. Beantwoord de vragen in de VCA-wijzer om te bepalen welk certificeringsniveau voor jouw bedrijf van toepassing is. Let op! De uitkomst is slechts een indicatie. Uiteindelijk bepaalt een opdrachtgever welke VCA bedrijfscertificering nodig is om werkzaamheden te verrichten.

Bekijk de VCA-wijzer