Kiyoh logo
100% startgarantie 151 locaties Inloggen E-Learning

Wat is VCA? Lees hier waar VCA voor staat!

Vaak krijgen we de vraag wat VCA precies betekent, maar wat is de VCA betekenis eigenlijk? Als je al eens "VCA betekenis" hebt gegoogeld, krijg je vaak een kort antwoord. Daarom geven we je graag meer uitleg. De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Inmiddels zijn meer dan 15.000 bedrijven VCA gecertificeerd.

VCA betekenis

De VCA betekenis is meer dan alleen een checklist. Het is een veelzijdig en uitgebreid programma dat jouw bedrijf helpt om veilig en gezond en milieuvriendelijk te werken, met als doel om het aantal ongevallen te verminderen. VCA is van meerwaarde voor bedrijven die veilig en gezond en milieuvriendelijk werken belangrijk vinden en hierin structureel willen verbeteren en investeren. En juist ook voor bedrijven die werkzaam zijn in een risicovolle sector of in een risicovolle omgeving werken is VCA bedoeld. Enkele voorbeelden van sectoren waar VCA vaak wordt toegepast zijn:

 • Werkzaamheden op bouwterreinen
 • Werkzaamheden in fabrieken
 • Werkzaamheden aan installaties
 • Werkzaamheden op werkplaatsen

Wat is VCA kan opgesplitst worden in 2 categorieën. Zowel bedrijven als personen kunnen namelijk VCA gecertificeerd worden. Hieronder staat de VCA bedrijfscertificering en VCA persoonscertificering nader toegelicht.

Wat is VCA bedrijfscertificering?

VCA bedrijfscertificering is een managementsysteem waarmee de veiligheid op de werkvloer wordt bevorderd. VCA is niet wettelijk verplicht, maar vaak stellen de overheid en opdrachtgevers het VCA certificaat wel als voorwaarde bij de aanbesteding. Hierdoor weet de opdrachtgever zeker dat de ingehuurde bedrijven werken volgens de algemeen geldende veiligheidsprocedures, en dat de werknemers over de benodigde kennis en vaardigheden beschikken.
Er zijn verschillende VCA certificeringen voor bedrijven:

 • - VCA*, meestal voor onderaannemers
 • - VCA **, meestal voor hoofdaannemers
 • - VCA Petrochemie, voor petrochemische bedrijven
 • - VCU, voor uitzendorganisaties

VCA Wijzer


VCA Logo

Het SSVV heeft een VCA wijzer ontwikkeld waarmee je door het beantwoorden van enkele vragen eenvoudig kunt bepalen welk VCA certificatieniveau van toepassing is voor jouw bedrijf. Deze uitkomst is slechts een indicatie, uiteindelijk bepaalt de opdrachtgever welke VCA bedrijfscertificering nodig is om het werk te mogen uitvoeren.

Bekijk de VCA-wijzer

Hoe gaat het behalen van een VCA bedrijfscertificering in zijn werk?

Om als bedrijf het VCA bedrijfscertificaat te behalen moet worden voldaan aan de VGM Checklist voor aannemers. Afhankelijk van de gekozen VCA certificering worden hier meer of minder eisen aan gesteld. Je stelt een actieplan op om het VGM-beheerssysteem te verbeteren, vervolgens moeten de verschillende actiepunten worden uitgevoerd. Daarna kan je bij een certificatie instelling een certificatieaanvraag indienen. Deze erkende certificatie instelling audit vervolgens jouw VGM-beheerssysteem. Als door de audit is vastgesteld dat je aan alle eisen voldoet krijg je het VCA certificaat.

Hoe lang is het VCA bedrijfscertificaat geldig?

Het VCA bedrijfscertificaat is drie jaar geldig, daarna moet het bedrijf worden gehercertificeerd.

Wat is VCA persoonscertificering?

Naast de VCA bedrijfscertificering is er ook een VCA persoonscertificering. VCA persoonscertificering is bedoeld voor medewerkers en leidinggevenden die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken. Juist dan is het extra belangrijk dat je veilig en gezond werkt.

De VCA persoonscertificering kan worden behaald door het volgen van een VCA-cursus, vervolgens ga je op voor het examen. Indien je slaagt voor het examen ontvang je een VCA diploma. Met het VCA diploma laat je zien dat je weet hoe je veilig en gezond kunt werken. Schrijf je nú in voor je cursus veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden/ ZZP'ers!

Er zijn momenteel drie persoonsgebonden VCA certificeringen:VCA persoonscertificering

Basis VCA

voor uitvoerende medewerkers

B-VCA staat voor Basis VCA. Betekenis heeft dit basis certificaat zeker. Als je voor een aannemer gaat werken heb je meestal een B-VCA diploma nodig. Met een B-VCA diploma toon je dat je de algemene kennis over veiligheid, gezondheid en milieu beheerst en dat je deze kennis kunt toepassen. Door de opgedane kennis vergroot je zowel je eigen veiligheid alsook van jouw collega's waarmee je werkt. Met een diploma basisveiligheid heb je kennis van de wet- en regelgeving, je weet hoe gevaarlijke situaties en handelingen kunt herkennen en weet hoe je deze kunt voorkomen.

VOL VCA

voor zzp-ers en leidinggevenden

VOL VCA staat voor Operationeel Leidinggevenden VCA. Betekenis heeft deze cursus voor je als je operationeel leidinggevende bent bij een aannemer of als je als zzp'er als onderaannemer werkt. Dan heb je een VOL VCA diploma nodig. Met het VOL VCA-diploma toon je dat je de algemene kennis over veiligheid, gezondheid en milieu beheerst en dat je deze kennis kunt toepassen. Door de opgedane kennis vergroot je zowel jouw eigen veiligheid alsook van jouw collega's aan wie je leiding geeft. Je hebt kennis van de wet- en regelgeving, je weet hoe gevaarlijke situaties en handelingen kunt herkennen en weet hoe je deze kunt voorkomen. Daarnaast ben je een volwaardig aanspreekpunt voor zowel werknemers, de opdrachtgever alsook het management.

VIL VCU

voor medewerkers van uitzendbureaus

VIL-VCU staat voor Veiligheid voor Intercedenten en leidinggevenden. Als je intercedent bent bij een uitzendorganisatie die personeel levert aan VCA-gecertificeerde bedrijven of werkt bij een uitzendorganisatie die VCU-gecertificeerd is heb je VIL-VCU diploma nodig. Met het VIL-VCU-diploma toon je dat je de algemene kennis over veiligheid, gezondheid en milieu beheerst en dat je deze kennis kunt toepassen, juist ook voor de uitzendmedewerkers die je uitleent. Daarnaast ben je een volwaardig aanspreekpunt voor zowel werknemers, de opdrachtgever alsook het management.

Met videobeelden werkt het veel beter dan met een boek


"Als je het ziet dan kun je het beter voorstellen. Ik zou deze cursus anderen aanraden. Het is een duidelijke cursus met veel videobeelden."


Erik Jaspers, monteur bij Meercox Luchtkanalen Ittervoort

Inschrijven VCA Cursus & Examen

VCA Examen

Opgaan voor examen

Afhankelijk van het gewenste VCA examenniveau is het mogelijk om VCA examen te volgen in andere talen:

 • - Het Basis VCA examen kan worden afgenomen in het Nederlands, Engels, Duits, Pools, Frans, Portugees, Turks, Hongaars, Italiaans, Spaans en Roemeens
 • - Het VOL VCA examen kan worden afgenomen in het Nederlands, Engels, Duits en Frans
 • - Het VIL-VCU examen kan worden afgenomen in het Nederlands en Engels

Hoe lang is het VCA diploma geldig?

Na het met succes doorlopen van het VCA examen ontvang je een VCA diploma. Het VCA diploma is tien jaar geldig. Na deze periode moet je opnieuw op examen om je diploma te vernieuwen. Controleer eenvoudig tot wanneer je VCA diploma geldig is in het vca register.

Meer weten over de mogelijkheden van het afnemen van open inschrijving examens of examens op locatie?