Kiyoh logo
CORONA PROTOCOL 100% startgarantie 146 locaties gratis advies 040 720 08 55

Wat is VCA? Lees hier waar VCA voor staat!

VCA betekenis

Vaak krijgen we de vraag wat VCA precies betekent, maar wat is de VCA betekenis eigenlijk? Als u al eens "VCA betekenis" heeft gegoogeld, krijgt u vaak een kort antwoord. Daarom geven we u graag meer uitleg. De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Inmiddels zijn meer dan 15.000 bedrijven VCA gecertificeerd.

De VCA betekenis is meer dan alleen een checklist. Het is een veelzijdig en uitgebreid programma dat uw bedrijf helpt om veilig en gezond en milieuvriendelijk te werken, met als doel om het aantal ongevallen te verminderen. VCA is van meerwaarde voor bedrijven die veilig en gezond en milieuvriendelijk werken belangrijk vinden en hierin structureel willen verbeteren en investeren. En juist ook voor bedrijven die werkzaam zijn in een risicovolle sector of in een risicovolle omgeving werken is VCA bedoeld. Enkele voorbeelden van sectoren waar VCA vaak wordt toegepast zijn:

 • Werkzaamheden op bouwterreinen
 • Werkzaamheden in fabrieken
 • Werkzaamheden aan installaties
 • Werkzaamheden op werkplaatsen

Wat is VCA kan opgesplitst worden in 2 categorieën. Zowel bedrijven als personen kunnen namelijk VCA gecertificeerd worden. Hieronder staat de VCA bedrijfscertificering en VCA persoonscertificering nader toegelicht.

Wat is VCA bedrijfscertificering?

VCA bedrijfscertificering is een managementsysteem waarmee de veiligheid op de werkvloer wordt bevorderd. VCA is niet wettelijk verplicht, maar vaak stellen de overheid en opdrachtgevers het VCA certificaat wel als voorwaarde bij de aanbesteding. Hierdoor weet de opdrachtgever zeker dat de ingehuurde bedrijven werken volgens de algemeen geldende veiligheidsprocedures, en dat de werknemers over de benodigde kennis en vaardigheden beschikken.
Er zijn verschillende VCA certificeringen voor bedrijven:

 • - VCA*, meestal voor onderaannemers
 • - VCA **, meestal voor hoofdaannemers
 • - VCA Petrochemie, voor petrochemische bedrijven
 • - VCU, voor uitzendorganisaties

VCA Wijzer


VCA Logo

Het SSVV heeft een VCA wijzer ontwikkeld waarmee u door het beantwoorden van enkele vragen eenvoudig kunt bepalen welk VCA certificatieniveau van toepassing is voor uw bedrijf. Deze uitkomst is slechte een indicatie, uiteindelijk bepaalt de opdrachtgever welke VCA bedrijfscertificering nodig is om het werk te mogen uitvoeren.

Bekijk de VCA-wijzer

Hoe gaat het behalen van een VCA bedrijfscertificering in zijn werk?

Om als bedrijf het VCA bedrijfscertificaat te behalen moet worden voldaan aan de VGM Checklist voor aannemers. Afhankelijk van de gekozen VCA certificering worden hier meer of minder eisen aan gesteld. U stelt een actieplan op om het VGM-beheerssysteem te verbeteren, vervolgens moeten de verschillende actiepunten worden uitgevoerd. Daarna kunt u bij een certificatie instelling een certificatieaanvraag indienen. Deze erkende certificatie instelling audit vervolgens uw VGM-beheerssysteem. Als door de audit is vastgesteld dat u aan alle eisen voldoet krijgt u het VCA certificaat.

Hoe lang is het VCA bedrijfscertificaat geldig?

Het VCA bedrijfscertificaat is drie jaar geldig, daarna moet het bedrijf worden gehercertificeerd.

Wat is VCA persoonscertificering?

Naast de VCA bedrijfscertificering is er ook een VCA persoonscertificering. VCA persoonscertificering is bedoeld voor medewerkers en leidinggevenden die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken. Juist dan is het extra belangrijk dat u veilig en gezond werkt.

De VCA persoonscertificering kan worden behaald door het volgen van een VCA-cursus, vervolgens gaat u op voor het examen. Indien u slaagt voor het examen ontvangt u een VCA diploma. Met het VCA diploma laat u zien dat u weet hoe u veilig en gezond kunt werken. Schrijf u nú in voor uw cursus veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden/ ZZP'ers!

Er zijn momenteel drie persoonsgebonden VCA certificeringen:VCA persoonscertificering

Basis VCA

voor uitvoerende medewerkers

B-VCA staat voor Basis VCA. Betekenis heeft dit basis certificaat zeker. Als u voor een aannemer gaat werken heeft u meestal een B-VCA diploma nodig. Met een B-VCA diploma toont u dat u de algemene kennis over veiligheid, gezondheid en milieu beheerst en dat u deze kennis kunt toepassen. Door de opgedane kennis vergroot u zowel uw eigen veiligheid alsook van uw collega's waarmee u werkt. Met een diploma basisveiligheid heeft u kennis van de wet- en regelgeving, u weet hoe gevaarlijke situaties en handelingen kunt herkennen en weet hoe u deze kunt voorkomen.

VOL VCA

voor zzp-ers en leidinggevenden

VOL VCA staat voor Operationeel Leidinggevenden VCA. Betekenis heeft deze cursus voor u als u operationeel leidinggevende bent bij een aannemer of als u als zzp'er als onderaannemer werkt. Dan heeft u een VOL VCA diploma nodig. Met het VOL VCA-diploma toont u dat u de algemene kennis over veiligheid, gezondheid en milieu beheerst en dat u deze kennis kunt toepassen. Door de opgedane kennis vergroot u zowel uw eigen veiligheid alsook van uw collega's aan wie u leiding geeft. U heeft kennis van de wet- en regelgeving, u weet hoe gevaarlijke situaties en handelingen kunt herkennen en weet hoe u deze kunt voorkomen. Daarnaast bent u een volwaardig aanspreekpunt voor zowel werknemers, de opdrachtgever alsook het management.

VIL VCU

voor medewerkers van uitzendbureaus

VIL-VCU staat voor Veiligheid voor Intercedenten en leidinggevenden. Als u intercedent bent bij een uitzendorganisatie die personeel levert aan VCA-gecertificeerde bedrijven of werkt bij een uitzendorganisatie die VCU-gecertificeerd is heeft u VIL-VCU diploma nodig. Met het VIL-VCU-diploma toont u dat u de algemene kennis over veiligheid, gezondheid en milieu beheerst en dat u deze kennis kunt toepassen, juist ook voor de uitzendmedewerkers die u uitleent. Daarnaast bent u een volwaardig aanspreekpunt voor zowel werknemers, de opdrachtgever alsook het management.

Met videobeelden werkt het veel beter dan met een boek


"Als je het ziet dan kun je het beter voorstellen. Ik zou deze cursus anderen aanraden. Het is een duidelijke cursus met veel videobeelden."


Erik Jaspers, monteur bij Meercox Luchtkanalen Ittervoort

Inschrijven VCA Cursus & Examen

VCA Examen

Opgaan voor examen

Afhankelijk van het gewenste VCA examenniveau is het mogelijk om VCA examen te volgen in andere talen:

 • - Het Basis VCA examen kan worden afgenomen in het Nederlands, Engels, Duits, Pools, Frans, Portugees, Turks, Hongaars, Italiaans, Spaans, Roemeens en Slowaaks
 • - Het VOL VCA examen kan worden afgenomen in het Nederlands, Engels, Duits en Frans
 • - Het VIL-VCU examen kan worden afgenomen in het Nederlands en Engels

Hoe lang is het VCA diploma geldig?

Na het met succes doorlopen van het VCA examen ontvangt u een VCA diploma. Het VCA diploma is tien jaar geldig. Na deze periode moet u opnieuw op examen om uw diploma te vernieuwen. Bij opdrachtgevers brengt VCA betekenis aan uw kennis en kunden, u geeft ermee aan dat u weet hoe u veilig en gezond kan werken.

Meer weten over de mogelijkheden van het afnemen van open inschrijving examens of examens op locatie?