Kiyoh logo
100% startgarantie 146 locaties Inloggen E-Learning

VCA Bouw, wanneer is VCA verplicht?

De bouw is één van de grootste sectoren in Nederland en ook een sector met veel mogelijke gevaren tijdens de vaak veranderende werkzaamheden. Het is dus belangrijk dat werknemers en leidinggevenden van deze branche de voorschriften en regelgeving in verband met veiligheid, gezondheid en milieu kennen én kunnen toepassen. Om dit te bewijzen, zijn veel bedrijven VCA (Veiligheid, gezondheid en millieu Checklist Aannemers) gecertificeerd en hebben werknemers een VCA diploma. Vaak kunnen bouwbedrijven zelfs geen opdrachten binnenhalen zonder het VCA certificaat.

VCA In De Bouw
VCA Bouw Ongeluk

VCA in de bouw: waarom?

Een VCA certificering is essentieel om grote opdrachten binnen te halen. Toch zou dit niet de hoofdreden mogen zijn om een VCA certificaat te halen. De bouw is immers een sector waarbij jaarlijks een groot aantal ongelukken gebeuren. Er zijn dan ook vaak (mogelijk) gevaarlijke situaties, werken op hoogte hoort bij het werk en er wordt met zware/grote bouwmaterialen en machines gewerkt. Het herkennen van onveilige situaties en weten hoe om te gaan met deze situaties is dus erg belangrijk.

Omdat er jaarlijks nog steeds veel ongelukken gebeuren, wordt er veel belang gehecht aan VCA in de bouw. Steeds vaker wordt een VCA certificaat verplicht gesteld voor de onderaannemer. Daarnaast moeten operationeel leidinggevenden een VCA VOL diploma kunnen voorleggen en uitvoerende medewerkers een VCA Basis diploma.

Wat houdt een VCA cursus voor de bouw in?

Velen denken dat er tijdens een VCA cursus enkel wordt geleerd over veilig werken. Dit is uiteraard belangrijk, maar tijdens een VCA cursus wordt er aan een breed aantal onderwerpen aandacht besteed. Enkele voorbeelden zijn:

  • De wet- en regelgeving rond werken in de bouw
  • Veilig, gezond en milieubewust werken
  • Herkennen van onveilige situaties en deze situaties voorkomen
  • Uitwerken van een calamiteitenplan
  • Brand- en explosiegevaar voorkomen en herkennen van onveilige stoffen
  • Correct werken met en onderhouden van machines en gereedschappen
  • Procedures en signalering
  • Uitleg over de correcte werkhouding om letsels te voorkomen

Tijdens de VCA opleiding wordt er dus aandacht besteed aan veel verschillende onderwerpen. Bij VGMbox wordt dit aangeleerd aan de hand van interessante videofragmenten. Zo wordt de VCA bouw leerstof beter onthouden. Je hebt dus geen VCA basis boek of VCA VOL boek nodig, maar leert alles met aantrekkelijke video's en oefeningen.



Kies voor een VCA Cursus!
VCA Diploma
VCA Bouw Notities

Voor wie in de bouw is VCA geschikt?

De VCA certificering is bedoeld voor aannemers, steigerbouwers, isolatiebedrijven en andere bouwbedrijven in de utiliteitsbouw, woningbouw en infra. VCA persoonscertificering is er voor werknemers en zzp'ers zoals metselaars, stukadoors, loodgieters, timmermannen, voegers, tegelzetters en dakdekkers.

Welke VCA diploma's zijn er in de bouw?

De VCA Basis of basisveiligheid VCA cursus wordt meestal gevolgd door werknemers die uitvoerende werkzaamheden verrichten, terwijl VCA VOL of leidinggevenden VCA er is voor operationeel leidinggevenden. Ook zzp'ers moeten beschikken over een VCA VOL diploma.

VCA Diploma
VCA Bouw Cursus

Kiezen voor een VCA cursus met VGMbox

Wil je ook jouw VCA halen? Dan zit je goed bij VGMbox! Je kunt er zowel voor kiezen om je VCA klassikaal te volgen (inclusief VCA examen nadien) of je VCA online te volgen. Dan kies je zelf wanneer je leert en wanneer je het examen aflegt. Wil je eerst oefenen? Dan verwijzen we je graag naar ons VCA proefexamen. Wist je dat onze online VCA cursussen een slagingspercentage van maar liefst 93% hebben? Schrijf je dus nu in voor een VCA cursus!

Bekijk beschikbaarheid VCA cursus