Kiyoh logo
CORONA PROTOCOL 100% startgarantie 146 locaties gratis advies 040 720 08 55

VCA Basis proefexamen 2021

Test nu uw kennis met het gratis VCA Basis proefexamen

VGMbox stelt gratis een online VCA Basis proefexamen beschikbaar zodat u de nieuwe stijl vraagvormen kunt oefenen en een goed beeld krijgt van hoe het officiële VCA Basis examen er uit ziet. Hierdoor kunt u tijdens uw VCA basis cursus checken wat uw kennis is en of u uzelf al op kunt geven voor het echte VCA examen. Het VCA Basis proefexamen bestaat uit 40 examenvragen waar u 60 minuten de tijd voor krijgt, net zoals bij het officiële VCA examen. Ook de scores worden in dit proefexamen op dezelfde manier berekend. Daarbij voldoet het proefexamen aan de actuele eind- en toetstermen.

Heel veel succes! Haal ook nog dit jaar uw VCA certificaat!

VCA Proefexamen
VCA Online

VCA Basis Proefexamen 2021

Als u voor een aannemer gaat werken, is het vaak verplicht dat u over een VCA Basis diploma beschikt. Met het VCA Basis diploma laat u zien dat u over de basiskennis van veiligheid, gezondheid en milieu beschikt. Bent u bezig met één van onze VCA cursussen? Dan is het fijn om uw kennis te testen aan de hand van een gratis VCA proefexamen.

Test nu eenvoudig uw kennis door het gratis VCA Basis proefexamen te doorlopen! Ook staat hieronder beschreven wat er is gewijzigd aan het nieuwe VCA Basis examen. Hierdoor weet u precies hoe u ervoor staat met uw VCA Basis cursus kennis en hoeveel u moet bijleren voordat u het echte examen gaat maken!

Wat is er gewijzigd aan het VCA Basis examen?

Per 1 september 2017 heeft VCA (SSVV) de inhoud en de opzet van het examen VCA Basis grotendeels gewijzigd.

De belangrijkste wijzigingen zijn dat naast het toetsen van kennis er nu ook wordt getoetst op hoe de kennis wordt toegepast in de praktijk. Dit wordt getoetst door de zogenaamde toepassingsgerichte vragen in het examen. Daarnaast worden er in het nieuwe examen naast de bestaande meerkeuzevragen ook andere vraagvormen gebruikt.

VCA Wijzigingen

VCA Vraagvormen

Welke nieuwe vraagvormen zijn er?

Een kandidaat die het VCA Basis examen aflegt, moet niet meer alleen meerkeuzevragen beantwoorden maar er worden ook vragen gesteld over hoe de kennis wordt toegepast in de praktijk. Daarnaast kan het voorkomen dat meerdere antwoorden goed zijn. Ook zijn er vragen die in de juiste volgorde moeten worden gezet.

In het nieuwe VCA Basis examen worden onderstaande vraagvormen toegepast:

  • Meervoudig antwoord vraag Kies uit minimaal 4 tot maximaal 6 antwoordmogelijkheden de juiste antwoorden. Dit kunnen er 1 of meerdere antwoorden zijn
  • Matching vraag Begrippen aan de rechterkant moeten worden gekoppeld aan de juiste betekenis aan de linkerkant
  • Matrixvraag Per stelling moet worden aangeven of deze waar of onwaar is
  • Rangschik vraag Zet de elementen in de juiste volgorde (maximaal 4)
  • Vragen met afbeelding Er wordt een afbeelding wordt getoond waarmee een situatie wordt afgebeeld.
VCA Vraagvormen
VCA Online Resultaat

Hoe wordt de score berekend? (Cesuur)

Het VCA Basis proefexamen bestaat uit 40 vragen waar u 60 minuten de tijd voor krijgt, net zoals bij het officiële VCA examen. Ook de scores worden op dezelfde manier berekend.

Voor het VCA Basis examen kunt u per vraag 100 punten behalen. De maximale score als alle vragen goed zijn beantwoord is 4000 punten. U bent geslaagd bij 2580 punten (64,5%) of meer. Houd er rekening mee dat sommige vragen werken met deelscores, dit komt voor bij de vraagvormen:

  • Matrixvraag: Bij de Matrixvraag ontvangt u een deelscore per goed antwoord; u krijgt geen aftrek bij foute antwoorden. Voorbeeld 1, van een matrixvraag met 4 stellingen beantwoordt u 2 stellingen goed en 2 stellingen fout. Dit levert 50 (0,5) punten op. >Voorbeeld 2, van een matrixvraag met 4 stellingen beantwoordt u 1 stelling goed en 3 stellingen fout. Dit levert 25 (0,25) punten op.

  • Meervoudig antwoord vraag Bij een meervoudig antwoordvraag ontvangt u een deelscore per goed antwoord; u krijgt een aftrek voor foute antwoorden. Met een minimum van 0 punten. U kunt dus geen negatieve score behalen. Voorbeeld 1: van een meervoudig antwoord vraag (4 antwoordmogelijkheden en 2 juiste antwoorden): 2 goede antwoorden (=100 punten) en 1 fout antwoord (= -50 punten) levert 50 (0,5) punten op. Voorbeeld 2 : van een meervoudig antwoord vraag (5 antwoordmogelijkheden en 3 juiste antwoorden): 1 goed antwoord (=33 punten) en 2 foute antwoorden (=-66 punten) levert 0 punten op.

Niet goed voorbereid? Volg dan een van onze VCA Basis cursussen!

VCA Basis klassikaal

De klassikale cursus van de VGMbox is uniek in Nederland doordat de gehele cursus bestaat uit praktijkgerichte filmfragmenten die via een groot scherm worden getoond.

Voor uitvoerende medewerkers

Films via groot beeldscherm

28 cursuslocaties in Nederland

Gemiddeld slagingspercentage 93%

Bekijk hier meer over VCA Basis klassikaal

VCA Basis online

De online VCA Basisveiligheid cursus van de VGMbox bestaat voor 100% uit praktijkgerichte filmfragmenten met veel oefenvragen.

Voor uitvoerende medewerkers

Met praktijkgerichte filmbeelden

146 examenlocaties in Nederland

Gemiddeld slagingspercentage 93%

Bekijk hier meer over VCA Basis online

VCA Basis examen

VGMbox heeft een landelijke dekking met 146 examenlocaties waar maandelijks één of meerdere VCA examens worden gegeven. Er is dus altijd een examen bij u in de buurt.

Voor iedereen

100% startgarantie

146 examenlocaties in Nederland

Gemiddeld slagingspercentage 93%

Bekijk hier meer over VCA Basis examen

VCA Online

Lage score? Ga aan de slag met een online VCA cursus!

Wilt u uw kennis testen voor het VCA diploma op basis niveau? Met het VCA basis proefexamen heeft u een goede voorbereiding voor het echte examen. Naast de VCA proefexamens kunt u bij ons terecht voor de VCA Basis cursus en de VCA VOL cursus.

We bieden zowel klassikale VCA opleidingen als online VCA opleidingen aan. Zowel in het Nederlands als Engels, en examens ook in veel andere talen.