Kiyoh logo
100% startgarantie 148 locaties Inloggen E-Learning

VCA Basis proefexamen 2024

VGMbox stelt gratis een online VCA Basis proefexamen beschikbaar zodat je de nieuwe stijl vraagvormen kunt oefenen en een goed beeld krijgt van hoe het officiële VCA Basis examen er uit ziet. Hierdoor kan je tijdens jouw VCA basis cursus checken wat je kennis is en of je jezelf al op kunt geven voor het echte VCA examen. Het VCA Basis proefexamen bestaat uit 40 examenvragen waar je 60 minuten de tijd voor krijgt, net zoals bij het officiële VCA examen. Ook de scores worden in dit proefexamen op dezelfde manier berekend. Daarbij voldoet het proefexamen aan de actuele eind- en toetstermen.

Haal ook nog dit jaar jouw VCA diploma!

VCA Proefexamen
VCA Online

VCA Basis Proefexamen 2024

Als je voor een aannemer gaat werken, is het vaak verplicht dat je over een VCA Basis diploma beschikt. Met het VCA Basis diploma laat je zien dat je over de basiskennis van veiligheid, gezondheid en milieu beschikt. Ben je bezig met één van onze VCA cursussen? Dan is het fijn om jouw kennis te testen aan de hand van een gratis VCA proefexamen.

Test nu eenvoudig je kennis door het gratis VCA Basis proefexamen te doorlopen! Ook staat hieronder beschreven wat er is gewijzigd aan het nieuwe VCA Basis examen. Hierdoor weet je precies hoe je ervoor staat met je VCA Basis cursus kennis en hoeveel je moet bijleren voordat je het echte examen gaat maken!

Wat is er gewijzigd aan het VCA Basis examen?

Per 1 september 2017 heeft VCA (SSVV) de inhoud en de opzet van het examen VCA Basis grotendeels gewijzigd.

De belangrijkste wijzigingen zijn dat naast het toetsen van kennis er nu ook wordt getoetst op hoe de kennis wordt toegepast in de praktijk. Dit wordt getoetst door de zogenaamde toepassingsgerichte vragen in het examen. Daarnaast worden er in het nieuwe examen naast de bestaande meerkeuzevragen ook andere vraagvormen gebruikt.

VCA Wijzigingen

VCA Vraagvormen

Welke nieuwe vraagvormen zijn er?

Een kandidaat die het VCA Basis examen aflegt, moet niet meer alleen meerkeuzevragen beantwoorden maar er worden ook vragen gesteld over hoe de kennis wordt toegepast in de praktijk. Daarnaast kan het voorkomen dat meerdere antwoorden goed zijn. Ook zijn er vragen die in de juiste volgorde moeten worden gezet.

In het nieuwe VCA Basis examen worden onderstaande vraagvormen toegepast:

 • Meerkeuzevraag: kies uit minimaal 4 tot maximaal 6 antwoordmogelijkheden de juiste antwoorden. Dit kunnen er 1 of meerdere antwoorden zijn
 • Matchingvraag: begrippen aan de rechterkant moeten worden gekoppeld aan de juiste betekenis aan de linkerkant
 • Matrixvraag: per stelling moet worden aangeven of deze waar of onwaar is
 • Rangschikvraag: zet de elementen in de juiste volgorde (maximaal 4)
 • Vragen met afbeelding: er wordt een afbeelding getoond waarmee een situatie wordt afgebeeld.
VCA Vraagvormen
VCA Online Resultaat

Hoe wordt de score berekend? (Cesuur)

Het VCA Basis proefexamen bestaat uit 40 vragen waar je 60 minuten de tijd voor krijgt, net zoals bij het officiële VCA examen. Ook de scores worden op dezelfde manier berekend.

Voor het VCA Basis examen kan je per vraag 100 punten behalen. De maximale score als alle vragen goed zijn beantwoord is 4000 punten. Je bent geslaagd bij 2580 punten (64,5%) of meer. Houd er rekening mee dat sommige vragen werken met deelscores, dit komt voor bij de vraagvormen:

 • Matrixvraag
  Bij de Matrixvraag ontvang je een deelscore per goed antwoord; je krijgt geen aftrek bij foute antwoorden.

  Voorbeeld 1, van een matrixvraag met 4 stellingen beantwoord je 2 stellingen goed en 2 stellingen fout. Dit levert 50 (0,5) punten op.

  Voorbeeld 2, van een matrixvraag met 4 stellingen beantwoord je 1 stelling goed en 3 stellingen fout. Dit levert 25 (0,25) punten op.

 • Meerkeuzevraag
  Bij een meerkeuzevraag ontvang je een deelscore per goed antwoord; je krijgt een aftrek voor foute antwoorden. Met een minimum van 0 punten. Je kunt dus geen negatieve score krijgen.

  Voorbeeld 1 : Meerkeuzevraag (4 antwoordmogelijkheden en 2 juiste antwoorden): 2 goede antwoorden (=100 punten) en 1 fout antwoord (= -50 punten) levert 50 punten op.

  Voorbeeld 2 : Meerkeuzevraag (5 antwoordmogelijkheden en 3 juiste antwoorden): 1 goed antwoord (=33 punten) en 2 foute antwoorden (=-66 punten) levert 0 punten op.

Niet goed voorbereid? Volg dan een van onze VCA Basis cursussen!

VCA Basis klassikaal

De klassikale cursus van de VGMbox is uniek in Nederland doordat de gehele cursus bestaat uit praktijkgerichte filmfragmenten die via een groot scherm worden getoond.

Voor uitvoerende medewerkers

Films via groot beeldscherm

32 cursuslocaties in Nederland

Gemiddeld slagingspercentage 93%

Bekijk hier meer over VCA Basis klassikaal

VCA Basis online

De online VCA Basisveiligheid cursus van de VGMbox bestaat voor 100% uit praktijkgerichte filmfragmenten met veel oefenvragen.

Voor uitvoerende medewerkers

Met praktijkgerichte filmbeelden

148 examenlocaties in Nederland

Gemiddeld slagingspercentage 93%

Bekijk hier meer over VCA Basis online

VCA Basis examen

VGMbox heeft een landelijke dekking met 148 examenlocaties waar maandelijks VCA examens worden gegeven. Er is dus altijd een examen bij jou in de buurt.

Voor iedereen

100% startgarantie

148 examenlocaties in Nederland

Gemiddeld slagingspercentage 93%

Bekijk hier meer over VCA Basis examen

VCA Online

Lage score? Ga aan de slag met een online VCA cursus!

Wil je jouw kennis testen voor het VCA diploma op basis niveau? Met het VCA basis proefexamen heb je een goede voorbereiding voor het echte examen. Naast de VCA proefexamens kan je bij ons terecht voor de VCA Basis cursus en de VCA VOL cursus.

We bieden zowel klassikale VCA opleidingen als online VCA opleidingen aan. Zowel in het Nederlands als Engels, en examens ook in veel andere talen.

Direct inschrijven