Kiyoh logo
100% startgarantie 148 locaties Inloggen E-Learning

VCA VOL examen volgen?

Indien je operationeel leidinggevende bent of als zzp'er werkt voor een aannemer moet je over een VOL-VCA diploma beschikken. Om het VOL-VCA diploma te behalen moet je de lesstof van VOL-VCA beheersen en weten toe te passen.

VCA Klassikaal Online
VCA Examen

Waar kan ik het VCA VOL examen afleggen?

Maandelijks organiseert VGMbox op 148 examenlocaties één of meerdere klassikale VCA VOL examensessies. De VCA VOL examens starten op diverse momenten, namelijk om 15.00, 16.30, 19.00 en 20.30 uur. De geplande VCA VOL examensessies gaan altijd door, er is namelijk startgarantie. De examens worden altijd afgenomen door een SSVV (VCA) erkend examenbureau.

Je vindt dus altijd een examenlocatie bij jou in de buurt. Kijk op onderstaande kaart welke examenlocaties bij jou in de buurt liggen. Plan direct je VCA VOL examen op het moment dat het voor jou uitkomt!

Hoe lang duurt een VCA VOL examen?

Het VOL-VCA examen bestaat uit 70 vragen en duurt 75 minuten. Bij het VCA VOL examen is er geen mogelijkheid om een voorlees examen aan te vragen, dit is alleen mogelijk bij het VCA basis examen.

VCA wijzigingen

VCA Diploma

Hoe verloopt een VCA VOL examen?

Bij binnenkomst van het examen wordt elke kandidaat gevraagd om zijn legitimatie te tonen. Het is verplicht dat dit een geldig legitimatiebewijs is. Een kopie van het legitimatiebewijs is niet voldoende. Zodra de examinator de legitimatie heeft gecontroleerd kan je plaatsnemen achter een pc of tablet. Zodra alle kandidaten hebben plaatsgenomen en de examinator uitleg heeft gegeven over hoe het examen verloopt, start het examen. Het VCA VOL examen bestaat uit 70 vragen waarbij je voor elke vraag 100 punten kunt behalen. In totaal kan je voor het gehele examen 7000 punten behalen. Zodra je 4515 punten of meer behaalt ben je geslaagd. De score moet 64,5% of hoger zijn om het VCA VOL examen met succes af te leggen.

Het VCA VOL examen bestaat uit 2 soorten vragen, zowel kennisgericht en toepassingsgericht. Toepassingsgerichte vragen gaan over situaties in de praktijk en hoe hier mee om te gaan. Naast het beheersen van de kennis is het dan van belang dat je ook deze kennis weet toe te passen. Naast de bestaande meerkeuzevragen zijn er ook verschillende nieuwe vraagvormen in het examen opgenomen zoals meervoudig antwoord vragen, matrixvragen, matchingvragen en rankingvragen.

Zodra je alle vragen hebt beantwoord geef je dit door aan de examinator. De examinator sluit dan het VCA VOL examen af. Vervolgens kan je direct op de pc of tablet zien of je bent geslaagd of niet. Daarna kan je de examenzaal verlaten.

Wanneer ontvang je de uitslag van het VCA VOL examen?

Aan het einde van het examen zie je op het scherm of je geslaagd bent of niet. Binnen 3 werkdagen ontvang je de voorlopige uitslag per mail. Je ontvangt de officiële uitslag binnen 7 werkdagen per post. Als je geslaagd bent ontvang je dan ook een VCA-pasje en het VCA VOL diploma. De gegevens van geslaagde kandidaten worden automatisch verwerkt in het centraal diploma register. Het VOL VCA diploma is 10 jaar geldig. Bedrijven en opdrachtgevers kunnen eenvoudig in het centraal register opzoeken of je over een geldig VOL-VCA diploma beschikt.

VCA Online Resultaat

Examen doen in een andere taal

Het examen VOL-VCA kan gevolgd worden in het Nederlands en in de talen Engels, Duits en Frans. Voor een VCA VOL examen in een andere taal dan Nederlands geldt een toeslag. Vraag het examen in een andere taal vooraf aan, dit kan via de website door bij de bestelmodule in stap 3 de juiste taal te selecteren. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met ons. We helpen je graag verder!

Het VCA VOL examen is beschikbaar in de volgende talen.

Talen B-VCA V-VCA
VCA Engels Engels
VCA Frans Frans
VCA Duits Duits
VCA Spaans Spaans
VCA Portugees Portugees
VCA Hongaars Hongaars
VCA Roemeens Roemeens
VCA Pools Pools
VCA Slowaaks Slowaaks
VCA Turks Turks
VCA Laptop

Is een VCA VOL examen moeilijk?

Het VCA VOL examen is per 1 september 2017 behoorlijk gewijzigd. Ook zijn er naast de bestaande kennisvragen er nu ook toepassingsgerichte vragen aan toegevoegd. Aan de hand van een voorbeeldsituatie wordt een vraag gesteld hoe je in deze situatie dient te handelen. Naast het beheersen van de kennis moet je deze kennis nu ook goed weten toe te passen. Het VCA VOL examen is ook moeilijker geworden, omdat er nieuwe vraagvormen zijn toegevoegd met meer antwoordmogelijkheden. Het is hierdoor lastiger geworden om te slagen. Om het VCA VOL examen goed voor te bereiden raden we je dan ook aan om een online cursus of klassikale cursus te volgen. Heb je het VCA lesmateriaal of de VCA training doorlopen? Dan is het een goed idee om te oefenen met een VCA VOL proefexamen. Hierdoor weet je direct of jouw VOL VCA kennis goed genoeg is voor het VCA examen! Maak nu het gratis VCA VOL proefexamen.

Wat kost het VCA examen?

De tarieven voor de VCA VOL cursussen en het examen staan hieronder vermeld. Je kiest zelf welke opleiding je wilt volgen als voorbereiding op het officiële VCA VOL examen. Ook kan je direct een los examen boeken als je reeds over de benodigde kennis en vaardigheden beschikt.

  • VCA VOL Examen zonder cursus - € 69,-
  • VCA VOL examen + online cursus - € 154,-
  • VCA VOL examen + klassikale cursus - € 235,-
VCA Vraagvormen
VCA Proefexamen

VCA VOL examen incompany

Vanaf 8 kandidaten kan je het VCA VOL examen ook bij jou op het bedrijf laten plaatsvinden. Je bespaart zo op reistijd en reiskosten. Daarnaast bieden we scherpe tarieven aan. Uiteraard kan de examensessie ook gecombineerd worden met VCA Basis kandidaten. Wel zo makkelijk! Neem contact op met VGMbox voor meer informatie.


Service van VGMbox

Je kunt maandelijks op één van onze 148 examenlocaties in Nederland jouw VCA VOL examen afleggen! Heb je vragen over ons VCA VOL examen? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op, we helpen je graag!

VCA Online