Kiyoh logo
100% startgarantie 144 locaties Inloggen E-Learning

In welke branches wordt VCA toegepast en gevraagd?

Jul 29, 2019
VCA Nieuws

U vraagt zich misschien wel af: "In welke branches wordt VCA gevraagd?". Het antwoord: in zeer veel branches. Zoals u waarschijnlijk weet is VCA in de bouw en in de Petrochemie erg belangrijk, maar wist u dat een VCA diploma ook kan gevraagd worden in bijvoorbeeld de groenvoorziening en de schildersbranche? Wij geven u graag meer uitleg over alle branches waar VCA gebruikt wordt.

Wat is VCA? Maar eerst: Wat is VCA precies? Wel, VCA is de afkorting voor "Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers". Dit is een richtlijn waarmee bedrijven worden beoordeeld en gecertificeerd. Als u als werknemer of bedrijf VCA gediplomeerd bent, geeft u daarmee aan dat u weet hoe u veilig, gezond en milieuvriendelijk werkt. Zo kunnen ongevallen vermeden worden bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Een VCA diploma kan gevraagd worden door werkgevers of opdrachtgevers in verschillende branches.

De branches die gebruikmaken van VCA

Er zijn verschillende branches waar een VCA diploma vaak vereist is, wegens risicovolle werksituaties. Hieronder lijsten we de branches voor u op.

Beveiligingssector

Wist u dat beveiligingsfirma's en hun medewerkers steeds vaker ook VCA gecertificeerd en gediplomeerd moeten zijn? Deze branche werkt immers vaak in risicovolle omstandigheden, op bedrijvenlocaties en bedrijventerreinen.

Werknemers in de beveiligingsbranche kunnen Basis VCA of VCA-VOL gecertificeerd zijn. Voor bedrijven zijn er 2 certificaten: VCA* en VCA**, afhankelijk van het aantal werknemers en of het bedrijf hoofdaannemer is.

Er zijn enkele reden waarom de beveiligingssector VCA certificaten belangrijk acht. Zo is er uiteraard de concurrentie; werknemers willen aangenomen worden bij bedrijven en bedrijven willen beveiligingsklussen in de wacht slepen. Zonder VCA certificaat is de kans op een opdracht kleiner. Met een VCA certificaat toont het bedrijf in de beveiligingssector aan dat het bedrijf en de ook medewerkers zich beter bewust zijn van de risico's, waardoor ze beter kunnen letten op hun veiligheid en de veiligheid van hun collega's. Dit heeft dan weer invloed op de kosten: een bedrijf zonder of met minder incidenten en ongevallen, heeft minder verletkosten. Uiteraard voldoet een werknemer of bedrijf ook aan verplichtingen vanuit de wet- en regelgeving, zoals de Arbeidsomstandighedenwet.

VCA Beveiliging
Binnenvaart

In de binnenvaart is een VCA certificering verplicht. Een schip wordt immers aanzien als een drijvend bedrijf, dat een eenduidig VCA-beleid nodig heeft om o.a. ongevallen te voorkomen. Zowel de schipper als de bemanning moeten de regels kennen, preventief kunnen handelen maar ook in geval van nood of gevaar kunnen optreden.

Om te werken in de binnenvaart, is een Basis VCA (voor bemanningsleden) of VOL-VCA (voor de schipper en operationeel leidinggevende medewerkers) verplicht. Met binnenvaart worden zowel passagiersschepen als vrachtschepen bedoeld (o.a. tankers, duwboten, vrachtduwbakken).

VCA Binnenvaart
Bouwsector

De bouwsector is vast de meest gekende sector als het over VCA gaat. Wist u dat we nog steeds jaarlijks ongeveer 80.000 ongevallen in de bouw hebben in Europa? Daarom is het uiterst belangrijk dat er in de bouw aandacht wordt besteed aan veiligheid, gezondheid en milieu.

Veel bouwbedrijven zijn VCA gecertificeerd. Bijna alle medewerkers moeten VCA-gediplomeerd zijn om aan het werk te mogen gaan in de bouw. In de bouwsector wordt immers vaak gewerkt in potentieel gevaarlijke situaties (bijvoorbeeld op grote hoogte) en met grote machines.

VCA Bouw
Elektrotechniek en procesbesturing

In de branche van de elektrotechniek en procesbesturing wordt dagelijks met elektriciteit gewerkt, wat uiteraard niet zonder gevaar is. Daarom is veilig werken en het voorkomen van ongelukken ontzettend belangrijk. Stroom kunt u immers niet ruiken en niet zien en in veel gevallen ook niet horen. U kunt stroom wel voelen, maar dan maakt u kans op elektrocutie, brandwonden en schade aan materialen.

Er kunnen dus veel dingen fout gaan in de elektrotechniek en procesbesturing, van vallen als schrikreactie op een elektrische schok, tot brand, explosies en ernstige lichamelijke ongevallen.

Het leren over de risico's, voorzorgsmaatregelen en hoe er veilig kan gewerkt worden in de branche van de electrotechniek en procesbesturing is dus een must.

VCA Elektrotechniek
Groenvoorziening

In de branche van de groenvoorziening, wordt er veel gewerkt met machines zoals grote zaagapparatuur, maar worden er ook handelingen uitgevoerd die tot potentieel gevaarlijke situaties kunnen leiden, zoals het omhakken van een grote boom. Om de kans op ongevallen hierbij te vermijden, eisen grote opdrachtgevers steeds vaker dat een bedrijf een VCA certificaat kan voorleggen en dat de werknemers van dat bedrijf hetzelfde kunnen doen met een VCA diploma.
VCA Groenvoorziening Werker
Meubelbranche

De meubelsector is een andere branche waarin steeds vaker een VCA diploma of certificaat wordt geëist. De redenen zijn simpel: er wordt gewerkt met gevaarlijke machines, zoals grote zaagmachines. Veiligheid is dus zeer belangrijk op de werkvloer in de meubelbranche. Ook hier geldt dat bedrijven opdrachten mislopen als ze niet VCA gecertificeerd zijn. Het is dus ook een kwestie van concurrentie.
VCA Meubelbranche Gevaar
Petrochemie en offshore industrie

De bedrijven en werknemers werkzaam in de (petro)chemie en offshore industrie, werken met allerlei stoffen, waarvan sommige giftig zijn en andere weer uiterst brandbaar. Er kan van alles fout gaan; zoals explosies en branden. De werkzaamheden van deze industrie zijn dus risicovol. Het zal u vast niet verbazen dat deze branche aan de oorsprong van de VCA certificering lag! Inmiddels bestaat er een speciaal certificaat voor deze sector: de VCA petrochemie, voor aannemers met 35 werknemers of meer.VCA Offshore
Scheepsbouw

Ook in de branche van de scheepsbouw wordt er gewerkt met grote machines, gevaarlijke materialen en vaak hoort werken op grote hoogte bij de job. Zowel de locatie, als gereedschappen, machines en materialen kunnen gevaarlijke situaties opleveren. Deze sector heeft een verhoogde kans op ongelukken. Enkele voorbeelden zijn vallen van instabiele steigers, kans op brand en explosies in kleine ruimtes en het slecht beschermd zijn tegen kankerverwekkende stoffen bij het lassen.

Om deze incidenten zo veel mogelijk te vermijden, wordt VCA diplomering en certificering steeds belangrijker in deze branche. Door de VCA regels in acht te nemen, kan een bedrijf in de scheepsbouw het werk veiliger maken en zijn de werknemers zich meer bewust van hun eigen veiligheid en de veiligheid van hun collega's.

VCA Scheepsbouw
Schildersbranche

Ook in de schildersbranche wordt er vaak gewerkt met gevaarlijke en brandbare stoffen. Bovendien wordt er ook veel gewerkt op grote hoogte, wat het valgevaar in de hand werkt. Daarom zijn veel bedrijven in de schildersbranche VCA gecertificeerd. Veel schilders hebben een Basis VCA diploma of een VCA-VOL en de bedrijven zijn VCA* of VCA** gecertificeerd.
VCA Schildersbranche
Schoonmaakbranche

De schoonmaak- en industriële reinigingsbranche is nog een branche die veelal werkt met risicovolle middelen en apparatuur. Daarom is VCA diplomering en certificering noodzakelijk bij veel soorten schoonmaak, van de reguliere schoonmaak tot de gespecialiseerde schoonmaak bij onder meer chemische fabrieken. De schoonmaakbranche moet voldoen aan veel veiligheidseisen, dus het is van belang dat de regels i.v.m. Veiligheid, Gezondheid en Milieu in acht worden genomen.


VCA Schoonmaakbranche
Uitzendbureaus

Uitzendbureaus werken zelf niet met gevaarlijke stoffen of in een gevaarlijke omgeving, maar plaatsen wel werknemers bij andere branches. Ze moeten dus een kennis hebben van VCA om vragen te kunnen beantwoorden, maar ook om geschikt personeel te vinden voor VCA gecertificeerde opdrachtgevers. Hiervoor bestaat de VIL VCU cursus; dit staat voor "Veiligheid Intercedenten en Leidinggevenden - Veiligheid en gezondheid Checklist Uitzendorganisaties".VCA Uitzendbureau

VCA behalen bij VGMBox

Wilt u uw VCA behalen? Dan zit u goed bij VGMBox. Wij bieden VCA cursussen aan voor uitvoerende werknemers en operationeel leidinggevenden. U heeft ook de keuze om de VCA cursus online te volgen of de cursus klassikaal in een groep te volgen. Uiteraard kunt u bij ons ook direct een VCA examen maken. Om uw kennis alvast te toetsen, kunt u starten met ons VCA proefexamen. We hebben tientallen cursus- en examenlocaties in Nederland. Van VCA Rotterdam tot VCA Eindhoven, Almelo, Den Bosch of Groningen, er is altijd wel een locatie bij u in de buurt.


Heeft u vragen? Lees dan onze FAQ of neem contact met ons op.

VCA Online Klassikaal Cursus
VCA Locatie
133

locaties

VCA Garantie
100%

startgarantie

VCA Cursus Parkeren
Gratis

parkeren