Kiyoh logo
100% startgarantie 148 locaties Inloggen E-Learning

Durf Nee te zeggen bij onveilige werkomstandigheden!

Nov 18, 2019
VCA Nieuws

Vaak weten we wel wat goed is als het gaat om (on)veilige werkomstandigheden. Als je je in een situatie bevindt die niet geheel voldoet aan “de regels”, vraag je je af: Moet ik zo wel gaan werken? Maar dan. Het gaat erom wie er als eerst aangeeft dat de situatie niet verantwoord is om in te werken en dat er (aanvullende) veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden. Tijdens een VCA cursus wordt er op veel verschillende vlakken aandacht gegeven aan hoe werkzaamheden veilig uitgevoerd moeten worden en het eigen veiligheidsverantwoordingsgevoel. Zodra je echter met andere personen samen aan het werk bent, is er een drempel om ook daadwerkelijk aan te geven dat een werksituatie niet veilig is. Het is niet cool en ze vinden je vast een zeurpiet als je er iets van zegt.

Dit is één van de volgende stappen van het veilig denken. Ons veiligheidsbewustzijn moet het winnen van andere gevoelens. We moeten durven aan te geven dat een bepaalde situatie niet acceptabel is en dat er aanvullende maatregelen genomen moeten worden. Oftewel; we moeten ‘Nee’ durven te zeggen. Nee tegen onveilige situaties. Nee tegen onveilig handelen. Nee tegen onveilige gereedschappen en arbeidsmiddelen. Nee tegen te weinig tijd.

Binnen de nieuwe opzet van de VCA examens wordt getoetst of de geleerde stof ook toegepast kan worden in de praktijk. Ongeveer de helft van de VCA examenvragen zijn toepassingsgericht. Hierin wordt onder andere getoetst of men weet wanneer men ‘Nee’ moet zeggen in onveilige werksituaties en hoe men ervoor kan zorgen dat er wel veilig gewerkt kan worden.

Durf jij Nee te zeggen?

VCA Locatie
133

locaties

VCA Garantie
100%

startgarantie

VCA Cursus Parkeren
Gratis

parkeren