Kiyoh logo
100% startgarantie 144 locaties Inloggen E-Learning

VCA VOL proefexamen 2024

Doorloop gratis het online VCA VOL proefexamen zodat je de nieuwe vraagvormen kunt oefenen. Hierdoor krijg je een goed beeld krijgt van hoe het officiële VCA VOL examen er uit ziet.

Voor het VCA VOL proefexamen krijg je 75 minuten de tijd. Het proefexamen bestaat uit 40 examenvragen, net zoals bij het officiële VCA examen. In dit proefexamen worden ook de scores op dezelfde manier berekend. Het proefexamen VOL VCA voldoet daarbij aan de actuele eind- en toetstermen. Het VOL VCA proefexamen is hierdoor de perfecte voorbereiding op het daadwerkelijke VOL VCA examen.

Veel succes!

VCA Proefexamen
VCA Online

VCA VOL Proefexamen 2024

Op zoek naar een gratis proefexamen VOL VCA? Ben je operationeel leidinggevende bij een aannemer of ZZP-er in een onderaannemer functie? Dan moet je over een VCA VOL diploma beschikken. Wil je checken of je het VOL VCA lesmateriaal echt onder de knie hebt? Dan check je dit aan de hand van ons VCA VOL proefexamen!

Met het VCA VOL diploma laat je zien dat je beschikt over basiskennis van veiligheid, gezondheid en milieu en dat je deze kennis ook kunt toepassen in de praktijk. Je kunt eenvoudig je huidige kennis testen door het gratis VCA proefexamen te doorlopen. Tevens staat op deze pagina ook uitgelegd wat er is veranderd aan het VCA VOL examen in de nieuwe stijl.

Het VCA VOL proefexamen is perfect voor mensen die voor de eerste keer hun VCA VOL examen gaan maken. Daarnaast is het ook een goede tussentijdse toets om te checken of je kennis nog up-to-date is. Verloopt je VCA certificaat bijna? Check je kennisniveau! Dan weet je direct of je veel of weinig tijd hoeft vrij te maken voor een herhaal VCA VOL cursus.

Welke wijzigingen zijn doorgevoerd in het VCA VOL examen?

Per 1 september 2017 is zowel de inhoud als de opzet van het VCA VOL examen behoorlijk gewijzigd. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen? Er wordt nu naast het toetsen van kennis ook getoetst op hoe kennis wordt toegepast in praktijksituaties. Dit wordt getoetst door de toepassingsgerichte vragen toe te voegen aan het VCA VOL examen. Ook worden er in het nieuwe VCA VOL examen andere vraagvormen gebruikt, naast de reeds bestaande meerkeuzevragen.

VCA wijzigingen

VCA Vraagvormen

Welke nieuwe vraagvormen zijn er?

Een kandidaat die het VCA VOL examen aflegt, moet niet meer alleen meerkeuzevragen beantwoorden maar er worden ook vragen gesteld over hoe de kennis wordt toegepast in de praktijk. Daarnaast kan het voorkomen dat meerdere antwoordopties juist zijn. Er zijn ook vragen toegevoegd waarbij de antwoordopties in de juiste volgorde moeten worden geplaatst.

De nieuwe vraagvormen die in het VCA VOL examen worden toegepast zijn:

 • Meerkeuzevraag
  Kies uit minimaal 4 tot maximaal 6 antwoordmogelijkheden de juiste antwoorden. Dit kunnen er 1 of meerdere antwoorden zijn.

 • Matchingvraag
  Begrippen aan de rechterkant moeten worden gekoppeld aan de juiste begrippen aan de linkerkant.

 • Matrixvraag
  Per stelling moet worden aangeven of dit waar of onwaar is.

 • Rangschikvraag
  Zet de elementen in de juiste volgorde (maximaal 4)

 • Vragen met afbeelding
  Er wordt een afbeelding wordt getoond waarmee een situatie wordt afgebeeld.

VCA Vraagvormen
VCA Online Resultaat

Hoe wordt de score berekend? (Cesuur)

Bij het VCA VOL proefexamen moet je 70 vragen beantwoorden waar u 75 minuten tijd voor krijgt, net zoals bij het officiële VCA examen. De scores worden ook gelijk wijze berekend als bij het officiële VCA examen. Voor het VCA VOL examen kan je per vraag 100 punten behalen. De maximale score is 7000 punten (als alle vragen goed zijn beantwoord). Je bent geslaagd bij 4515 punten (64,5%) of meer. Bij het berekenen van de score wordt bij sommige vragen gewerkt met deelscores, dit komt voor bij onderstaande vraagvormen:

 • Matrixvraag
  Bij de Matrixvraag ontvang je een deelscore per goed antwoord; je krijgt geen aftrek bij foute antwoorden.

  Voorbeeld 1, van een matrixvraag met 4 stellingen beantwoord je 2 stellingen goed en 2 stellingen fout. Dit levert 50 (0,5) punten op.

  Voorbeeld 2, van een matrixvraag met 4 stellingen beantwoord je 1 stelling goed en 3 stellingen fout. Dit levert 25 (0,25) punten op.

 • Meerkeuzevraag
  Bij een meerkeuzevraag ontvang je een deelscore per goed antwoord; je krijgt een aftrek voor foute antwoorden. Met een minimum van 0 punten. Je kunt dus geen negatieve score krijgen.

  Voorbeeld 1 : Meerkeuzevraag (4 antwoordmogelijkheden en 2 juiste antwoorden): 2 goede antwoorden (=100 punten) en 1 fout antwoord (= -50 punten) levert 50 punten op.

  Voorbeeld 2 : Meerkeuzevraag (5 antwoordmogelijkheden en 3 juiste antwoorden): 1 goed antwoord (=33 punten) en 2 foute antwoorden (=-66 punten) levert 0 punten op.

  B-VCA

 • 40 kennis- en toepassingsvragen
 • maximaal 60 minuten
 • geslaagd bij 2580 punten (64,5%)

  VOL VCA

 • 70 kennis- en toepassingsvragen
 • maximaal 75 minuten
 • geslaagd bij 4515 punten (64,5%)
VCA Online Laptop

Niet goed voorbereid? Volg dan een van onze VCA VOL cursussen!

VCA VOL klassikaal

De klassikale cursus van de VGMbox is uniek in Nederland doordat de gehele cursus bestaat uit praktijkgerichte filmfragmenten die via een groot scherm worden getoond.

Voor leidinggevenden en ZZP'ers

Films via groot beeldscherm

32 cursuslocaties in Nederland

Gemiddeld slagingspercentage 93%

Bekijk hier meer over VCA VOL klassikaal

VCA VOL online

De online VCA Basisveiligheid cursus van de VGMbox bestaat voor 100% uit praktijkgerichte filmfragmenten met veel oefenvragen.

Voor leidinggevenden en ZZP'ers

Met praktijkgerichte filmbeelden

144 examenlocaties in Nederland

Gemiddeld slagingspercentage 93%

Bekijk hier meer over VCA VOL online

VCA VOL examen

VGMbox heeft een landelijke dekking met 144 examenlocaties waar maandelijks VCA examens worden gegeven. Er is dus altijd een examen bij jou in de buurt.

Voor iedereen

100% startgarantie

144 examenlocaties in Nederland

Gemiddeld slagingspercentage 93%

Bekijk hier meer over VCA VOL examen

VCA Online

VCA nodig? Bereid je goed vooor met VGMbox!

Wil je je kennis testen voor het VCA diploma? Met de VCA proefexamens kan je je voorbereiden op het echte examen. Je kunt bij ons ook het proefexamen basis VCA maken! Naast de VCA proefexamens kan je natuurlijk ook bij ons terecht voor de VCA VOL cursus en de VCA basis cursus. We bieden deze VCA opleidingen zowel online als klassikaal aan in het Nederlands, Engels en andere talen.

Direct inschrijven