Kiyoh logo
100% startgarantie 148 locaties Inloggen E-Learning

VCA Examen Tips

Feb 23, 2020
VCA Nieuws

Tips voor het maken van een VCA Examen

Op VCA examen gaan is meer dan alleen zorgen dat je de lesstof beheerst. Om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt scoren tijdens het examen hebben we een aantal tips voor je.

Tip 1:
Ga niet haasten!

De tijd die men krijgt voor het maken van een VCA examen is voor de gemiddelde kandidaat royaal genoeg. Voor VCA Basis krijg je 60 minuten de tijd en voor VCA VOL zelfs 75 minuten de tijd. Over het algemeen houd je 20 a 25 minuten over. Door haasten worden veel meer fouten gemaakt. Neem dus de tijd om de vraag rustig te lezen.


Tip 2:
Goed begrijpend lezen!

Je komt misschien wel woorden tegen als: Niet - Geen - Onjuist - Alleen - Beste. Wanneer deze woorden in een vraag staan moet je extra alert zijn.


Tip 3:
Vraag je bij elke vraag goed af wat de vraagsteller van je verwacht!

Oftewel, wat voor antwoord moet ik kiezen?


Tip 4:
Controleer je gekozen antwoord of het antwoord geeft op de vraag die gesteld is.

Wanneer je een antwoord gekozen hebt kun je in veel gevallen een controle uitvoeren. Als een VCA vraag gaat over persoonlijke beschermingsmiddelen, controleer dan of je ook persoonlijke beschermingsmiddelen hebt gekozen in je antwoord. Als de vragende zin begint met Wie, moet je een antwoord hebben waarbij je een persoon of persoonsvorm hebt gekozen.


Tip 5:
Een antwoord dat je wilt kiezen moet qua tekst ook helemaal goed zijn.

Nu is het zo dat een antwoord wel eens uit meerdere delen bestaat waardoor er elementen wel kloppen maar dat er ook foute elementen in staan. Hierdoor is een antwoord dus niet bruikbaar als goed antwoord.


Tip 6:
Concentreer je vooral op de vraag die werkelijk gesteld en dus beantwoord moet worden.

VCA examenvragen waarbij je getoetst wordt of je het geleerde ook in een praktijksituatie kan gebruiken worden de toepassingsvragen genoemd. Bij dit soort vragen is het goed mogelijk dat er veel tekst in de vraag staat die je extra informatie geeft voordat je de werkelijke vraag gesteld krijgt. Concentreer je vooral op de werkelijke vraag. De zin die eindigt op het vraagteken. Dat is wat je moet beantwoorden. De extra info is mogelijk extra info om de vraag beter te kunnen beantwoorden.


Tip 7:
Stick to the Question!

Verzin niets bij de vraag bij, blijf zo kort mogelijk bij de tekst uit de vraag.


Tip 8:
Zorg dat je per vraag weet wat voor soort vraag je voor je hebt!

In het VCA examen zijn er namelijk 5 verschillende vraagvormen. We hebben meerkeuzevragen, waarbij uit 3 antwoorden 1 antwoord gekozen moet worden. Je hebt meervoudige antwoorden goed vragen, waarbij je uit het gegeven aantal antwoorden het juiste moet selecteren. Er zijn matrixvragen, waarbij achter de gegeven antwoorden moet worden aangegeven of het juist of onjuist is. Dit kan ook ja of nee zijn of waar of niet waar. Er zijn matchingvragen waarbij de gegevens uit het linkse rijtje moeten worden gekoppeld aan gegevens uit het rechtse rijtje. En er zijn rangschikvragen waarbij je de gegeven antwoorden in de juiste volgorde moet sorteren.


Tip 9:
Projecteer de vragen niet op je eigen werksituaties!

Het examenbureau weet niet waar je werkt en de vragen kunnen dus niet over jouw specifieke werkplek gaan. De VCA vragen gaan over algemene VCA gerelateerde werkplekken zoals de gemiddelde bouwplaats en werklocaties in de petrochemie.


Tip 10:
Je kunt altijd terug naar reeds beantwoordde vragen

Wanneer je bezig bent met het VCA examen kun je altijd nog terug naar elke vraag die je al hebt beantwoord of hebt overgeslagen.


Tip 11:
Je kunt gedurende het VCA examen altijd antwoorden veranderen.

Doe dit niet te makkelijk wees daar heel voorzichtig mee. Niet elke verandering is een verbetering.


Tip 12:
Om het goede gevoel vast te houden kun je tijdens het maken van een VCA examen een vraag ook even overslaan.

Om te weten welke vraag dit was kun je bij een vraag een markering aanzetten door een knop op het scherm te klikken. Er komt dan een duidelijk kenmerk bij het vraagnummer te staan, hierdoor is het makkelijk terug te vinden welke vragen dat waren. Kies bij vragen die je wilt overslaan op gevoel wel vast een antwoord zodat wanneer je onverhoopt toch in tijdnood komt je iets gekozen hebt.


Tip 13:
Als je afsluit is het VCA examen definitief afgesloten.

Wanneer je kiest om de knop afsluiten te gebruiken als je helemaal klaar bent is het examen ook echt helemaal afgesloten. Je kunt dan niet meer terug naar de vragen. De examinator vertelt je direct daarna of je het VCA diploma hebt gehaald. Dit is wel nog onofficieel. Later krijg je de officiële uitslag toegestuurd.


Tip 14:
Word niet snel afgeleid!

Als je makkelijk bent afgeleid is het verstandig om een paar schuim oordopjes mee te nemen naar het examen. Vraag vooraf aan de examinator of je deze mag gebruiken. Dit helpt je bij het concentreren.


Tip 15:
Tot slot, vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar het VCA examen!Veel succes met je examen en veel veilige werkuren toegewenst!

VCA Locatie
133

locaties

VCA Garantie
100%

startgarantie

VCA Cursus Parkeren
Gratis

parkeren