Kiyoh logo
100% startgarantie 148 locaties Inloggen E-Learning

VCA Basis examen volgen?

Het VCA Basis examen leg je af na het volgen van een VCA Basis cursus. Indien je voor een aannemer gaat werken moet je meestal over een B-VCA diploma beschikken. Om het B-VCA diploma te behalen moet je eerst de kennis beheersen en weten toe te passen om het VCA Basis examen met succes te kunnen doorlopen. Bij VGMbox kan je op 148 locaties in Nederland je VCA Basis examen afleggen!

En uiteraard is het ook mogelijk om bij VGMbox het VCA VOL examen te behalen!

VCA Online Klassikaal
VCA Examen

Waar kan ik het VCA Basis examen afleggen?

VGMbox heeft 148 locaties in Nederland waar elke maand één of meerdere klassikale examensessies worden gehouden. De examens starten op verschillende tijden, namelijk om 15.00, 16.30, 19.00 en 20.30 uur.

Alle geplande examensessies gaan door, er is dus een startgarantie. Het VCA Basis examen wordt afgenomen door een SSVV erkend examenbureau. Op de onderstaande kaart van Nederland kan je direct zien welke examenlocaties bij jou in de buurt liggen. Boek direct een VCA Basis examen op de juiste dag en op het gewenste tijdstip!

Direct VCA Basis examen boeken

Hoe lang duurt een VCA Basis examen?

Het B-VCA examen bestaat uit 40 vragen en duurt 60 minuten. Ook heb je de mogelijkheid om een VCA Basis voorlees examen aan te vragen, dit VCA Basis examen bestaat ook uit 40 vragen maar je hebt hier 75 minuten de tijd voor.

Wil je meer weten over de "VCA betekenis", kijk dan bij onze veelgestelde vragen. daar vind je een uitgebreide uitleg over allerlei onderwerpen die te maken hebben met onze VCA cursussen.

VCA Wijzigingen

VCA Diploma

Hoe verloopt een VCA Basis examen?

Elke kandidaat is verplicht om voorafgaand aan het VCA Basis examen een geldig legitimatiebewijs te tonen. Een kopie tonen is niet voldoende. Nadat de legitimatie is gecontroleerd door de examinator word je gevraagd plaats te nemen achter een pc of tablet.

Zodra alle kandidaten hebben plaatsgenomen start het VCA Basis examen. Het VCA examen bestaat uit 40 vragen. Per vraag kan je 100 punten behalen, voor het gehele examen 4000 punten. Je bent geslaagd bij 2580 punten of meer. Hiervoor moet je een score van 64,5% of meer halen om te slagen.

Het VCA Basis examen bestaat uit kennisgerichte en toepassingsgerichte vragen. De toepassingsgerichte vragen gaan over praktijksituaties en hoe hierin te handelen. Ook zijn er verschillende vraagvormen in het examen opgenomen naast meerkeuzevragen zijn er dan ook matrixvragen, matchingvragen en rankingvragen.

Wanneer je alle vragen hebt beantwoord geef je dit aan bij de examinator. De examinator sluit dan het examen af. Je ziet direct op het scherm of je bent geslaagd of niet. Daarna mag je de examenzaal verlaten.

Wanneer ontvang je de uitslag van het VCA Basis examen?

Je hebt reeds gezien op het scherm of je bent geslaagd of niet. Binnen 3 werkdagen ontvang je de voorlopige uitslag per mail. Binnen 7 werkdagen na het examen ontvang je de officiële uitslag per post binnen en indien je geslaagd bent ontvang je op dat moment ook een VCA-pasje en diploma. Tevens zijn de gegevens van geslaagde kandidaten dan verwerkt in het centraal diploma register. Bedrijven en opdrachtgevers kunnen eenvoudig opzoeken of je over een geldig VCA diploma beschikt. Het VCA diploma is 10 jaar geldig.

VCA Online Resultaat
VCA Voorlezen

Een voorleesexamen doen

Bij het VCA Basis examen heb je de mogelijkheid om een voorleesexamen aan te vragen. Het voorleesexamen is voor kandidaten die moeite hebben met lezen. De computer leest dan alle vragen en antwoordmogelijkheden voor. Voor een voorleesexamen gelden meerkosten. Een voorleesexamen moet je vooraf aanvragen, dit kan via de website of door contact op te nemen met VGMbox. Via de website kan je in stap 3 van de bestelmodule de optie voorleesexamen selecteren. Kom je er niet uit, neem dan contact op met ons. We helpen je graag verder!

Examen doen in een andere taal

Het examen B-VCA kan gevolgd worden in het Nederlands maar ook in andere talen, zowel de reguliere examens alsook het voorleesexamen. Voor een examen in een andere taal gelden meerkosten. Een examen in andere taal moet je ook vooraf aanvragen, dit kan via de website of door contact op te nemen met VGMbox. Via de website kan je in stap 3 van de bestelmodule de juiste taal selecteren. Kom je er niet uit, neem dan contact op met ons. We helpen je graag verder!

Het VCA Basis examen is beschikbaar in de volgende talen.

Talen B-VCA V-VCA
VCA Engels Engels
VCA Frans Frans
VCA Duits Duits
VCA Spaans Spaans
VCA Portugees Portugees
VCA Hongaars Hongaars
VCA Roemeens Roemeens
VCA Pools Pools
VCA Slowaaks Slowaaks
VCA Turks Turks
VCA Laptop

Is een VCA Basis examen moeilijk?

Per 1 september 2017 zijn de examens grotendeels aangepast. Naast de bestaande kennisvragen worden er nu ook toepassingsgerichte vragen gesteld. Aan de hand van een situatie wordt dan gevraagd om de juiste werkwijze toe te passen. Naast dat je het antwoord moet weten moet je deze nu ook goed weten toe te passen. Daarbij zijn er ook andere vraagvormen toegevoegd met meer antwoordmogelijkheden. Om het VCA Basis examen goed voor te bereiden raden we je dan ook aan om je voor te bereiden door het volgen van een online VCA cursus of klassikale cursus. Hierdoor bereid je je optimaal voor op het examen.

Wat kost het VCA Basisveiligheid examen?

Hieronder staan de tarieven voor het examen en cursussen indien je ook een opleiding wilt volgen als voorbereiding op het officiële examen.

  • B-VCA Examen zonder cursus - € 69,-
  • B-VCA examen + online cursus - € 154,-
  • B-VCA examen + klassikale cursus - € 235,-
Direct VCA Basis examen boeken
VCA Vraagvormen
VCA Proefexamen

VCA Basis examen incompany

Vanaf 8 kandidaten kan je VCA examens ook bij jou op locatie laten plaatsvinden. Naast aantrekkelijke tarieven heb je dan ook geen reistijd en reiskosten. Wel zo makkelijk! Neem contact op met VGMbox om jouw wensen te bespreken voor een VCA Incompany examen.


Service van VGMbox

Heb je de Basis VCA training gevolgd? Heb je het gevoel dat je het VCA lesmateriaal goed onder de knie hebt? Dan is het tijd voor het echte examen! Je kunt het VCA Basis examen op 148 locaties in Nederland afleggen! Ook kan je bij ons met een gratis VCA proefexamen oefenen, gewoon online. Het proefexamen bestaat uit dezelfde opzet als het echte examen, perfect dus om nog eventjes te trainen vlak voor het VCA basisveiligheid examen!

Heb je vragen over onze VCA cursussen, VCA lesmateriaal of over het Basis VCA examen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!

VCA Online