Kiyoh logo
100% startgarantie 148 locaties Inloggen E-Learning

VCA Binnenvaart - behaal eenvoudig je diploma!

Veiligheid, gezondheid en milieu zijn essentieel in veel sectoren, zo ook in de binnenvaart. Een schip is een varend bedrijf met medewerkers. Op het schip moeten werkzaamheden worden uitgevoerd en beslissingen worden genomen. Veilig werken is hierbij van het hoogste belang en VCA is daarom van toegevoegde waarde. De schipper hecht belang aan de VCA normen bij het nemen van beslissingen, en bemanningsleden weten hoe ze taken op een correcte manier kunnen uitvoeren. Bovendien moeten de schipper en de bemanningsleden preventief kunnen handelen en de procedures bij nood en gevaar kennen. Een VCA certificering is niet altijd verplicht in de binnenvaart, maar we zien dat heel veel bedrijven dit toch hebben om aan te tonen dat ze veilig werken.

VCA Binnenvaart
VCA Binnenvaart Zinken

VCA in de binnenvaart: waarom?

Op een schip werken is niet ongevaarlijk. Daarom is het van belang dat de werknemers op een schip kennis hebben over hoe ze veilig kunnen werken. Bovendien is de VCA certificering bij veel bedrijven verplicht in de binnenvaart. Zowel de schipper als de bemanningsleden kunnen met een VCA binnenvaart certificaat of diploma aantonen dat ze op de hoogte zijn van de geldende VCA normen en deze weten toe te passen. De schipper moet onder andere inspecties doen en zorgen dat de Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) aan boord zijn, gebruikt worden en gebruiksklaar zijn. De bemanningsleden moeten weten hoe ze veilig kunnen werken.

Het is ook van belang dat iedereen op het schip kan omgaan met de ladingsoort en de gevaren die daaruit kunnen ontstaan. Dit verschilt uiteraard per ladingsoort. enkele andere risico's zijn: De bemanning moet weten wat te doen als er passagiers op de boot aanwezig zijn, en ook wat te doen als ze brandbare vloeistoffen vervoeren.

Wie heeft baat bij een VCA binnenvaart opleiding?

In Nederland is de binnenvaart een bloeiende sector. Om veiligheidsredenen wordt vaak verwacht dat alle bemanningsleden weten hoe ze veilig kunnen werken. Door het volgen van een VCA cursus en het behalen van het VCA diploma kunnen ze dit aantonen. Dit geldt o.a. voor bemanningsleden van tankers, (sleep)duwboten, passagiersschepen, tank- en motorvrachtschepen, vracht- en tankduwbakken. Schepen zijn varende bedrijven, dus veilig werken is noodzakelijk.

Bekijk cursusaanbod
VCA Binnenvaart Botsing
VCA Diploma

Welk VCA diploma is nodig voor VCA binnenvaart?

Welk VCA binnenvaart diploma nodig is is afhankelijk van je beroep. Alhoewel een VCA diploma in de binnenvaart niet altijd gevraagd wordt, is dit de vuistregel:

- Ben je een leidinggevende zoals de schipper of een teamlead? Volg dan de VOL-VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden).
- Ben je een bemanningslid? Volg dan de VCA Basis (basis cursus). Als je meer verantwoordelijkheden hebt, kan je er uiteraard voor kiezen om ook VCA VOL te volgen.

Kiezen voor een VCA cursus met VGMbox

Wanneer je kiest voor een VCA cursus met VGMbox, kies je voor een kwaliteitsvolle VCA cursus, waarbij je leert aan de hand van praktijkgerichte filmbeelden. Hierdoor is het slaagpercentage van onze VCA trainingen veel hoger dan bij andere aanbieders. Je kunt de cursussen zowel online als klassikaal volgen (inclusief VCA examen) en er is altijd wel een cursus- of examenlocatie bij jou in de buurt. Schrijf je nu in en behaal je VCA certificaat of VCA diploma. Wil je vooraf oefenen? Dat kan met ons VCA proefexamen.

Bekijk beschikbaarheid VCA cursus
VCA Cursus Online Klassikaal