Kiyoh logo
100% startgarantie 144 locaties Inloggen E-Learning

Jonge bestuurders van heftrucks, reachtrucks en palletwagens.

Jan 24, 2020
VCA Nieuws

Wanneer iemand volledig zelfstandig met een vorkheftruck, een reachtruck of zelfs een elektrische palletwagen wil werken moet hij natuurlijk deskundig zijn en ouder dan 18 jaar. Dat laatste is iets wat velen niet beseffen. Jammer genoeg wordt de leeftijd niet op die manier besproken in de VCA cursus. Dit neemt niet weg dat die regel er wel is. Deze week (week 4 2020) was er een uitspraak in een zaak waarbij een stagiair van 15 een ongeval had met een elektrische palletwagen. Hierdoor is de persoon in kwestie 2 tenen verloren en had daarnaast meerdere breuken in zijn voet. Het bedrijf waar deze persoon stage liep heeft nu een boete gekregen van €40.000,- waarvan de helft voorwaardelijk.

Juist in de groep van stagiair(e)s is het een risicovolle onderneming wanneer zij met dit soort arbeidsmiddelen moeten gaan werken. Naast het feit dat ze aantoonbaar voldoende instructie gehad moeten hebben over de bediening van de machine en de veiligheidsregels bij gebruik ervan, moet er tot de leeftijd van 18 jaar ook permanent toezicht gehouden worden door iemand van 18 jaar of ouder die zelf ook aantoonbaar voldoende instructie heeft gehad voor die machine. Dit houdt dus in dat er constant iemand aanwezig moet zijn die de werkzaamheden van jonge stagiair monitort. Dit wordt ook wel de monitorregeling genoemd.

Jongeren die stage lopen of werken vinden het vooral leuk wanneer ze zelf op zo’n apparaat mogen rijden. Zij weten zelf meestal niet dat dat niet is toegestaan en moeten daarin dus ook beschermd worden. Verder moeten bedrijven die stagiaires en/of jongeren op de werkvloer hebben dit ook als onderdeel in hun eigen Risico Inventarisatie & Evaluatie hebben beschreven. Er moet dan dus een plan liggen hoe er omgegaan wordt met jongeren op de werkvloer om de veiligheid te waarborgen. Het bedrijf dat beboet is had dit niet of niet voldoende geregeld, dit heeft geleid tot de boete die is opgelegd.

VCA Locatie
133

locaties

VCA Garantie
100%

startgarantie

VCA Cursus Parkeren
Gratis

parkeren