VCA Diploma – Basiskennis om veilig en gezond te kunnen werken

VCA diploma

Het garanderen van 100% veiligheid op en rondom de werkplek is lastig. De laatste jaren komen er echter steeds meer vooruitstrevende maatregelen om de kans op een ongeval fors te verkleinen. Bedrijfsongelukken zijn ook daarmee niet volledig uit te bannen, maar het risico op blijvend letsel neemt wel af. Die extra aandacht voor veiligheid, zowel bij werknemer als werkgever, wordt steeds verder gestandaardiseerd. Het behalen van een VCA diploma is een eerste stap die door steeds meer bedrijven wordt gezet om de veiligheid te verbeteren. Dankzij de goede, gedegen en doelgerichte opleiding die voorafgaat aan het behalen van het VCA diploma, kan het aantal incidenten en ongevallen fors worden verminderd. Niet voor niets eisen steeds meer bedrijven van hun werknemers, onderaannemers en inleenkrachten dat ze over de juiste papieren beschikken.

VCA diploma

Inschrijven VCA Cursus & Examen

Wat is een VCA diploma?

VCA is een afkorting voor Veiligheid Checklist Aannemers. Zoals de naam al zegt, is het een checklist die ervoor zorgt dat op en rondom de bouw- of werkplaats maximale veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. Werknemers en werkgevers dienen alle vragen uit de checklist positief te kunnen beantwoorden. Met andere woorden: aan alle punten uit de VCA moet worden voldaan. Wanneer dat inderdaad het geval is, ontvangt u het VCA diploma. Dat gaat echter niet vanzelf. De meeste bedrijven en/of werknemers dienen daarvoor flinke veranderingen toe te passen. Pas wanneer de veiligheid kan worden gegarandeerd volgens de richtlijnen van de VCA, wordt het diploma uitgegeven. Iedere medewerker, onderaannemer, opzichter etc. dient de regels na te leven. Het diploma is daarmee een industriestandaard om veiligheid voor gezondheid en milieu te waarborgen.

VCA diploma halen

Om in het bezit te komen van een officieel erkend VCA diploma, dient eerst een cursus te worden gevolgd. Dat kan bij VGMBox op meerdere manieren. Zo is er de VCA Basiscursus Klassikaal, die op meerdere locaties door heel Nederland wordt gegevens. Deze cursus wordt afgesloten met een examen. De basiscursus kan ook online worden gevolgd. Het examen moet dan echter nog wel op een van onze locaties door heel Nederland worden gemaakt. Naast de basiscursus kunt u bij VGMBox ook de VOL-cursus (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) volgen. Deze cursus, die tevens geschikt is voor ZZP'ers, kan eveneens zowel klassikaal als online worden gevolgd. Daarnaast verzorgen wij ook InCompany-cursussen, dus bij u op locatie. Voorwaarde is dan wel dat er minimaal 8 cursisten zijn. Hiervoor kunt u contact opnemen en een offerte op maat aanvragen. Alle certificaten zijn 10 jaar geldig.

Hoe lang is het VCA diploma geldig?

Na het met succes doorlopen van het VCA examen ontvangt u een VCA diploma. Het VCA diploma is tien jaar geldig. Na deze periode moet u opnieuw op examen om uw diploma te vernieuwen.

Is een VCA diploma verplicht?

Van overheidswege is het nog niet verplicht gesteld om in het bezit te zijn van een diploma. Bij werk op en rondom bouwterreinen en fabrieken wordt het echter wel steeds belangrijker. Opdrachtgevers en werknemers eisen steeds vaker van personeel dat zij in het bezit zijn van een VCA diploma. Omdat dat steeds meer de norm wordt, is de kans groot dat een certificaat binnen niet al te lang tijd alsnog verplicht wordt gesteld.

De meeste aannemers, opdrachtgevers en werknemers zijn dan ook op de toekomst voorbereid en lopen alvast op de zaken vooruit. Veiligheid op de werkplaats is een heet hangijzer en kan pas worden afgedwongen als ieder individu doordrongen weet wat daarvoor nodig is. Wanneer u niet in het bezit bent van de benodigde papieren, bestaat de kans dat anderen op grond van hun certificaat voorrang krijgen.

Met videobeelden werkt het veel beter dan met een boek


"Als je het ziet dan kun je het beter voorstellen. Ik zou deze cursus anderen aanraden. Het is een duidelijke cursus met veel videobeelden."


Erik Jaspers, monteur bij Meercox Luchtkanalen Ittervoort

Inschrijven VCA Cursus & Examen

De kosten van een VCA diploma

Hoeveel een VCA diploma kost, is afhankelijk van meerdere facetten. Zo is het goedkoper om de cursus thuis (online) te volgen. Wanneer u hiervoor kiest, moet u vervolgens echter naar een van onze examenlocaties komen om de cursus af te ronden. Hoelang u over deze cursus doet, mag u zelf bepalen. De klassikale variant vindt binnen 1 dag plaats en wordt meteen afgesloten met een examen. De precieze kosten kunt u hier vinden.