Zelf instellen
Bekijk de uitleg over de cookies die we gebruiken en stel jouw persoonlijke voorkeur in.
Tijdens VCA trainingen wordt ook gesproken over evacuatie tijdens noodsituaties. Mij is opgevallen na gesprekken met cursisten dat als er al een evacuatie oefening wordt gehouden bij een bedrijf dat we daar met z'n allen wel heel lief mee omgaan.
De VCA cursus behandelt alleen de theorie. Wanneer er een oefening op het bedrijf gehouden wordt zijn wij allemaal zo braaf dat we dan aan onze gang naar buiten beginnen en naar de afgesproken verzamelplaats gaan. Hier volgt een gezellig samenzijn waarbij meestal nog wel even gekeken wordt naar het aantal personen dat is aangekomen op de verzamelplaats. En als er dan geroepen wordt: Jan is er niet, heeft iemand die gezien? Dan volgt meestal iets van : "Ooohh die heeft verlof" of "hij is even buiten de deur" ofzo.
En dan vervolgens wordt iedereen bedankt voor zijn deelname en verzocht het werk maar weer snel te hervatten, want het kost alles bij elkaar toch een hoop tijd zo'n evacuatie oefening. Maar is die info over Jan wel correct?
Nu heb ik het hier over een oefening, maar een oefening is om het systeem te verbeteren en te leren van kleine foutjes die tijdens de oefening nog niet zo'n kwaad kunnen.
Ik kan me zomaar voorstellen dat iemand in paniek raakt en niet meer zichzelf is bij het een weg naar buiten zoeken. Het kan zomaar gebeuren dat iemand wel een weg naar buiten vindt maar dat hij in zodanige staat is dat hij ergens tegen een hekje of boompje gaat zitten niet realiserend dat hij naar de verzamelplaats had gemoeten. Als nu op de verzamelplaats geconstateerd wordt dat iemand er niet is, wat doen we dan? Gaat de BHV terug naar binnen? Hoe hebben we dit geregeld?
Zijn we er als BHV-Organisatie wel op bedacht wat we gaan doen als iemand niet op de verzamelplaats is aangekomen terwijl dat wel zou moeten zijn? Omdat we tijdens oefeningen heel braaf naar een verzamelplaats gaan en te makkelijk omgaan met info als 'hij heeft verlof' wordt dit nooit goed getackeld.
Bij het behalen van de VCA certificering is stelt VCA in hoofdstuk 6 van de checklist dat er organisaties op een georganiseerde wijze effectief reageren in geval van noodsituaties. Hierbij staat duidelijk omschreven wat de minimumeisen zijn en dat de in noodistuaties verantwoordelijke medewerkers zijn aangewezen en daadwerkelijk zijn opgeleid en geïnstrueerd voor eerste hulp bij ongevallen, het bestrijden van een beginnende brand, ontruiming en het begeleiden van hulpdiensten.
We zien helaas te vaak dat het op papier er allemaal goed uitziet, maar dat het in praktijk onvoldoende goed is ingericht
locaties
startgarantie
parkeren
Alle rechten voorbehouden. Copyright VGMbox - vca-cursus.com©
BTW: NL804984980B01
KvK: 17093271