Kiyoh logo
100% startgarantie 146 locaties Inloggen E-Learning

Meeste arbeidsongevallen in de bouwsector, volgens ISZW

Apr 09, 2019
VCA Nieuws

Onlangs kwam de inspectie SZW weer met de jaarlijkse cijfers. Iets waar we jaarlijks een soort van naar uitkijken maar waar we van de andere kant elk jaar ook weer voor vrezen. Al jaren achter elkaar stijgt namelijk het aantal gemelde arbeidsongevallen en dat is geen gegeven waar Nederland trots op kan zijn. Ook het aantal bedrijfsongevallen met een dodelijke afloop is gestegen.

Arbeidsongevallen in cijfers

Uit de cijfers is gebleken dat het aantal meldingen in 2018 (4318 meldingen) met 4% is gestegen ten opzichte van 2017 (4212 meldingen) en wanneer we verder terug kijken is dit een stijging van 27% ten opzichte van 2014. Het aantal dodelijke slachtoffers steeg in het vorige jaar van 54 naar 71 dit is een stijging van ruim 31%! Desondanks is het aantal doden door arbeidsongevallen de laatste jaren stabiel te noemen. De afgelopen jaren zweeft dit cijfer ergens tussen de 50 en de 70 slachtoffers.

Meeste ongevallen in de bouwsector

De bouw is "Booming" wordt wel eens gezegd, maar helaas komt dit ook op een verkeerde manier naar voren. De bouwsector is volgens de inspectie SZW de meest gevaarlijke werkomgeving. Van de 71 dodelijke slachtoffers in 2018 zijn er 20 afkomstig uit de bouw. Nu zal men denken dat in de bouw de werkzaamheden ook voor meer gevaar kunnen zorgen dan in andere sectoren, maar moet dat dan ook altijd tot meer ongevallen lijden?

Naast de bouwsector zijn ook in de sectoren vervoer, industrie, handel en opslag relatief veel slachtoffers te betreuren. Ook komt uit het jaarlijkse rapport naar voren dat er meer ongelukken gebeuren bij kleine bedrijven tot 10 medewerkers dan bij middelgrote en grote bedrijven. Per 100.000 werknemers zijn in de kleine bedrijven 67 medewerkers betrokken bij een arbeidsongeval terwijl dit bij de middelgrote en grote 46 en 11 medewerkers zijn.

Oorzaken van deze stijging

De heer Kuipers, inspecteur-generaal bij de inspectie SZW, laat weten dat de oorzaak van de stijging mogelijk gepaard gaat met de groeiende economie.

"We zien in deze economie dat er sneller en efficiënter moet worden gewerkt. Gevolg: meer onveilige situaties en meer ongelukken".

Hier werd door een woordvoerder aan toegevoegd dat Kuipers doeldde op de stijgende werkdruk: "Als je onder druk aan het werk bent en snel iets moet afronden, gebeuren er meer ongevallen". Een bijzondere uitspraak, maar het wekt dan wel goede en interresante gespreksstof op. Naast de werkdruk werd er ook een meer directe link gelegd met de groeiende economie: "De economie is aangetrokken, er zijn meer mensen aan het werk. Het belang van veilig werken is en blijft daarom belangrijk. VCA is hierbij een goed middel om aan te tonen dat bedrijven veilig werken en evenals de werknemers die een VCA cursus hebben gevolgd.

Een andere oorzaak voor de stijgende cijfers heeft alles te maken met de sfeer op de werkvloer en de bedrijfscultuur.

VCA Locatie
133

locaties

VCA Garantie
100%

startgarantie

VCA Cursus Parkeren
Gratis

parkeren