Kiyoh logo
100% startgarantie 143 locaties

VCA Diploma

Een VCA diploma om veilig en gezond te kunnen werken

Wil je graag de veiligheid op de werkvloer verhogen? Het garanderen van 100% veiligheid op en rondom de werkplek is lastig. De laatste jaren komen er echter steeds meer vooruitstrevende maatregelen om de kans op een ongeval fors te verkleinen. Bedrijfsongelukken zijn ook daarmee niet volledig uit te bannen, maar het risico op blijvend letsel neemt wel af. Die extra aandacht voor veiligheid, zowel bij werknemer als werkgever, wordt steeds verder gestandaardiseerd.

Het behalen van een VCA diploma is een eerste stap die door steeds meer bedrijven wordt gezet om de veiligheid te verbeteren. Dankzij de goede, gedegen en doelgerichte opleiding die voorafgaat aan het behalen van het VCA diploma, kan het aantal incidenten en ongevallen fors worden verminderd.

Niet voor niets eisen steeds meer bedrijven van hun werknemers, onderaannemers en inleenkrachten dat ze in bezit zijn van een VCA diploma. Met een VCA diploma laten medewerkers zien dat ze over de kennis beschikken om veilig en gezond te kunnen werken.

Een VCA diploma kunnen voorleggen is een positief signaal naar jouw werkgever. In het Centraal Diploma Register (CDR) kan het VCA diploma van elke werknemer worden opgezocht. Zo kan werkgever direct zien of een werknemer over een geldig VCA diploma beschikt.

VCA diploma

Behaal eenvoudig je VCA diploma

Wat is een VCA diploma?

Een VCA diploma is een diploma dat een werknemer kan behalen nadat hij of zij een VCA examen heeft afgelegd. Met het kunnen voorleggen van een geldig VCA diploma, toont een werknemer aan dat hij of zij kennis heeft over Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) en weet hoe ze veilig en gezond kunnen werken. Zodra de werknemer is geslaagd, wordt de werknemer opgenomen in het Centraal Diploma Register.

Naast een VCA diploma, bestaat er ook een VCA certificaat. Een bedrijf kan VCA gecertificeerd zijn als ook zij voldoet aan de VCA checklist. De meeste bedrijven en/of werknemers moeten anders te werk gaan om te voldoen aan deze checklist. Pas wanneer het bedrijf volgens de richtlijnen van de checklist werkt wordt het VCA certificaat uitgegeven. Iedere medewerker, onderaannemer, opzichter etc. dient de regels na te leven.

Het VCA diploma en het VCA certificaat is daarmee een industriestandaard om veiligheid, gezondheid en milieu te waarborgen. Het is aantoonbaar bewijs dat je veilig werken nastreeft.

VCA diploma halen

Om in het bezit te komen van een officieel erkend VCA diploma, dient eerst een VCA cursus te worden gevolgd. Dat kan bij VGMBox op meerdere manieren. Zo is er de VCA Basis cursus Klassikaal, die op meerdere locaties door heel Nederland wordt gegeven. Deze VCA cursus wordt afgesloten met een examen.

De basiscursus kan ook online worden gevolgd. Het VCA examen moet dan echter nog wel op een van onze 143 locaties door heel Nederland worden gemaakt. Naast de VCA basiscursus kan je bij VGMBox ook de VCA VOL cursus (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) volgen. Deze VOL VCA training, die tevens geschikt is voor ZZP'ers, kan eveneens zowel klassikaal als online worden gevolgd. We bieden ook de VIL VCU cursus voor intercedenten en leidinggevenden aan. Ons VCA lesmateriaal is daarbij geheel opgebouwd met praktijkgerichte video’s; zo onthoud je beter de informatie dan met een VCA boek.

Daarnaast verzorgen wij ook InCompany cursussen, dus bij jou op locatie. Voorwaarde is dan wel dat er minimaal 8 cursisten zijn. Voor een VCA training en examen voor groepen kan je contact opnemen en een offerte op maat aanvragen. Alle VCA diploma's zijn 10 jaar geldig.

Hoe lang is het VCA diploma geldig?

Na het met succes doorlopen van het VCA examen ontvang je een VCA diploma. Het VCA diploma is tien jaar geldig. Na deze periode moet je opnieuw op examen om jouw diploma te vernieuwen.

Is een VCA diploma verplicht?

Het is vanuit de overheid nog niet verplicht gesteld om in het bezit te zijn van een Basis VCA diploma of VOL VCA diploma. Bij werk, op- en rondom bouwterreinen of fabrieken, wordt het echter wel steeds belangrijker. Opdrachtgevers en werknemers eisen steeds vaker van personeel dat zij in het bezit zijn van een VCA diploma. Omdat dat steeds meer de norm wordt, is de kans groot dat een certificaat binnen niet al te lang tijd alsnog verplicht wordt gesteld.

De meeste aannemers, opdrachtgevers en werknemers zijn dan ook op de toekomst voorbereid en lopen alvast op de zaken vooruit. Veiligheid op de werkplaats is een heet hangijzer en kan pas worden afgedwongen als ieder individu weet wat daarvoor nodig is. Wanneer je niet in het bezit bent van de benodigde papieren, bestaat de kans dat anderen op grond van hun certificaat voorrang krijgen.

Met videobeelden werkt het veel beter dan met een boek


"Als je het ziet dan kun je het beter voorstellen. Ik zou deze cursus anderen aanraden. Het is een duidelijke cursus met veel videobeelden."


Erik Jaspers, monteur bij Meercox Luchtkanalen Ittervoort

Inschrijven VCA Cursus & Examen

Hulp nodig?

Bij VGMbox haal je makkelijk klassikaal of online een VCA diploma. Je volgt onze Basis VCA cursus of VOL VCA cursus op de manier die het beste bij jou past. Vervolgens maak je een VCA examen op één van onze locaties en behaal je hopelijk je VCA diploma.

Wil je meer weten over het behalen van een VCA diploma? Of wil je graag weten hoe je als bedrijf een VCA certificering kunt krijgen? Neem contact met ons op, we helpen je graag!

De kosten van een VCA diploma

Hoeveel een VCA diploma kost, is afhankelijk van meerdere facetten. Zo is het goedkoper om de cursus thuis (online) te volgen. Als je kiest voor een VCA online cursus doorloop je de cursus in eigen tijd en tempo en maak je op één van onze 143 examenlocaties het examen. Hoe lang je over deze online VCA cursus doet, mag je zelf bepalen.

De klassikale VCA cursus kan je op 32 locaties in Nederland volgen, vindt binnen 1 dag plaats en wordt meteen afgesloten met een VCA examen. De precieze kosten kan je hier vinden. Hoeveel het behalen van een VCA diploma kost is dan ook verschillend. Wil je weten wat een VCA examen voor groepen of een los VCA examen voor een individu kost? Neem contact met ons op!

Wil je een gratis proefexamen maken om te kijken of je met jouw huidige kennis een VCA diploma kunt halen? Bij VGMbox kan je gratis de nieuwe manier van examineren testen met een VCA proefexamen.
Kosten VCA diploma