Kiyoh logo
CORONA PROTOCOL 100% startgarantie 137 locaties gratis advies 040 720 08 55

VCA Diploma

Basiskennis om veilig en gezond te kunnen werken

Wilt u graag de veiligheid op de werkvloer verhogen? Het garanderen van 100% veiligheid op en rondom de werkplek is lastig. De laatste jaren komen er echter steeds meer vooruitstrevende maatregelen om de kans op een ongeval fors te verkleinen. Bedrijfsongelukken zijn ook daarmee niet volledig uit te bannen, maar het risico op blijvend letsel neemt wel af. Die extra aandacht voor veiligheid, zowel bij werknemer als werkgever, wordt steeds verder gestandaardiseerd.

Het behalen van een VCA diploma is een eerste stap die door steeds meer bedrijven wordt gezet om de veiligheid te verbeteren. Dankzij de goede, gedegen en doelgerichte opleiding die voorafgaat aan het behalen van het VCA diploma, kan het aantal incidenten en ongevallen fors worden verminderd. Niet voor niets eisen steeds meer bedrijven van hun werknemers, onderaannemers en inleenkrachten dat ze over de juiste papieren beschikken. Dit is vaak in de vorm van een VCA diplomna om te bewijzen dat mensen werken volgens regels omtrent veiligheid, gezondheid en milieu.

VCA diploma

Behaal eenvoudig je VCA diploma

Wat is een VCA diploma?

VCA is een afkorting voor Veiligheid Checklist Aannemers. Zoals de naam al zegt, is het een checklist die ervoor zorgt dat op en rondom de bouw- of werkplaats maximale veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. Werkgevers dienen alle vragen uit de checklist positief te kunnen beantwoorden, zij willen immers het VCA certificaat halen! Met andere woorden: aan alle punten uit de VCA moet worden voldaan. Werknemers moeten weten ze veilige en gezond kunnen werken. U volgt dan een VCA examen en wanneer u slaagt ontvangt u het VCA diploma.

De meeste bedrijven en/of werknemers moeten anders te werk gaan om te voldoen aan deze checklist. Pas wanneer de veiligheid kan worden gegarandeerd volgens de richtlijnen van het VCA, wordt het VCA diploma uitgegeven. Iedere medewerker, onderaannemer, opzichter etc. dient de regels na te leven.

Het VCA diploma is daarmee een industriestandaard om veiligheid, gezondheid en milieu te waarborgen. Het is aantoonbaar bewijs dat u veilig werken nastreeft.

VCA diploma halen

Om in het bezit te komen van een officieel erkend VCA diploma, dient eerst een cursus te worden gevolgd. Dat kan bij VGMBox op meerdere manieren. Zo is er de VCA Basis cursus Klassikaal, die op meerdere locaties door heel Nederland wordt gegeven. Deze VCA cursus wordt afgesloten met een examen. De basiscursus kan ook online worden gevolgd.

Het VCA examen moet dan echter nog wel op een van onze 137 locaties door heel Nederland worden gemaakt. Naast de VCA basiscursus kunt u bij VGMBox ook de VCA VOL cursus (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) volgen. Deze VOL VCA training, die tevens geschikt is voor ZZP'ers, kan eveneens zowel klassikaal als online worden gevolgd.

Daarnaast verzorgen wij ook InCompany-cursussen, dus bij u op locatie. Voorwaarde is dan wel dat er minimaal 8 cursisten zijn. Voor een VCA training en examen voor groepen kunt u contact opnemen en een offerte op maat aanvragen. Alle VCA diploma's zijn 10 jaar geldig.

Hoe lang is het VCA diploma geldig?

Na het met succes doorlopen van het VCA examen ontvangt u een VCA diploma. Het VCA diploma is tien jaar geldig. Na deze periode moet u opnieuw op examen om uw diploma te vernieuwen.

Is een VCA diploma verplicht?

Het is vanuit de overheid nog niet verplicht gesteld om in het bezit te zijn van een Basis VCA diploma of VOL VCA diploma. Bij werk, op- en rondom bouwterreinen of fabrieken, wordt het echter wel steeds belangrijker. Opdrachtgevers en werknemers eisen steeds vaker van personeel dat zij in het bezit zijn van een VCA diploma. Omdat dat steeds meer de norm wordt, is de kans groot dat een certificaat binnen niet al te lang tijd alsnog verplicht wordt gesteld.

De meeste aannemers, opdrachtgevers en werknemers zijn dan ook op de toekomst voorbereid en lopen alvast op de zaken vooruit. Veiligheid op de werkplaats is een heet hangijzer en kan pas worden afgedwongen als ieder individu weet wat daarvoor nodig is. Wanneer u niet in het bezit bent van de benodigde papieren, bestaat de kans dat anderen op grond van hun certificaat voorrang krijgen.

Met videobeelden werkt het veel beter dan met een boek


"Als je het ziet dan kun je het beter voorstellen. Ik zou deze cursus anderen aanraden. Het is een duidelijke cursus met veel videobeelden."


Erik Jaspers, monteur bij Meercox Luchtkanalen Ittervoort

Inschrijven VCA Cursus & Examen

Hulp nodig?

Bij VGMbox haalt u makkelijk klassikaal of online een VCA diploma. U volgt onze Basis VCA cursus of VOL VCA cursus op de manier die het beste bij u past. Vervolgens maakt u een VCA examen op één van onze locaties en behaalt u hopelijk uw VCA diploma.

Wilt u meer weten over het behalen van een VCA diploma? Of wilt u graag weten hoe u als bedrijf een VCA certificering kunt krijgen? Neem contact met ons op, we helpen u graag!

De kosten van een VCA diploma

Hoeveel een VCA diploma kost, is afhankelijk van meerdere facetten. Zo is het goedkoper om de cursus thuis (online) te volgen. Als u kiest voor een VCA online cursus doorloopt u de cursus in eigen tijd en tempo en maakt u uw op éém van onze 137 examenlocaties het examen. Hoelang u over deze online VCA cursus doet, mag u zelf bepalen.

De klassikale VCA cursus kunt u op 30 locaties in Nederland volgen, vindt binnen 1 dag plaats en wordt meteen afgesloten met een VCA examen. De precieze kosten kunt u hier vinden. Hoeveel het behalen van een VCA diploma kost is dan ook verschillend. Wilt u weten wat een VCA examen voor groepen of een los VCA examen voor een individu kost? Neem contact met ons op!

Wilt u een gratis proefexamen maken om te kijken of u met uw huidige kennis een VCA diploma kunt halen? Bij VGMbox kunt u gratis de nieuwe manier van examineren testen met een VCA proefexamen.
Kosten VCA diploma